Остават два дни за отписване на стари данъци

29.12.2014 | 13:09
по статията работи: Десислава Маданска
Заличаваме задължения от преди 2008 г. със заявление в НАП
Остават два дни за отписване на стари данъци
Снимка: Thinkstock/Guliver

Остават два дни, за да се отпишат по давност данъчни и осигурителни задължения, срокът за плащане, на които е изтекъл преди 1 януари 2008 г. До края на 2014 г. всички граждани и фирми, които имат стари публични задължения от преди 2008 г., могат да подадат заявление в Националната агенция за приходите (НАП) и да поискат борчовете им да бъдат погасени по давност. Тази възможност е предвидена в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, тъй като в момента данъците не може да се отписват автоматично по давност.

Дори да не поискате старите ви борчове да бъдат погасени, от НАП не могат да стартират процедура за принудително събиране, тъй като за задълженията от преди 2008 г. срокът на давност е изтекъл.

С последните промени в ДОПК, които бяха обнародвани в средата на декември, през 2015 г. старите задължения от преди 2008 г. няма да се прибавят автоматично към текущите ви задължения. В резултат при внасяне в хазната на пари за дължим данък важи принципът да се покрие най-старото данъчно задължение, но което е след 1 януари 2008 г. Същото важи и при плащане на вноски за здраве и за пенсионно осигуряване - ще се погаси най-старото задължение, но след началото на 2008 г., информира в. „Стандарт“. По-старите задължения обаче все още ще стоят в базата данни на НАП и ако искате, ще можете да си ги платите доброволно. Но ако искате да изчистите досието си от данни за неплатени налози, в останалите два работни дни до края на годината трябва да подадете заявление в НАП за отписване на задълженията от преди 2008 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...