Отчитат бум на кражбите на метали

29.11.2010 | 12:49
по статията работи:
У нас има близо 2400 пункта за изкупуване на метали за вторични суровини. До 100 хил. лв. глоба за кражба на жици и релси, предвиждат промени в НК
Отчитат бум на кражбите на метали

Има взрив на кражбите на цветни и черни метали тази година, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който участва в дискусия за предотвратяване на този вид престъпления.

Само в столицата до края на септември са регистрирани 387 кражби, а за цялата 2009 г. - кражбите са били 172. Според Вучков причината за бума на кражбите на метали е икономическата ситуация и цената им на световните пазари. Най-много сигнали за посегателства е имало от електроразпределителните дружества и НК "Железопътна инфраструктура". У нас има близо 2400 пунктове за изкупуване на метали за вторични суровини.

От своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов допълни, че България е една от малкото страни, в които физическо лице може да предаде метал за вторични суровини. "Няма никакъв контрол за произхода на това, което се предава в тези пунктове", категоричен бе министърът и даде два знакови примера, свързани с кражба на метали.

Единият е кражбата на паметника на Майстора в село Шишковци. По думите на министър Цветанов стойността на откраднатите метали от месинга, от който е бил изваян този паметникът, е 1700 лв. при предаването на пункта за изкупуване на цветни и черни метали. Според експертизата на експертите стойността е 45 000 лв. Това е посегателство върху културата и идентичността, коментира Цветанов. Зам.-министър Вучков допълни, че експертизата, дала оценка от 45 000 лв. на скулптурата на Майстора на художничката Мара Георгиева, е поръчана от дознателя на 10 октомври миналата година.

На 17 октомври тази година трима души са били привлечени като обвиняеми - Димитър Евтимов, Иво Радуилов, Александър Петров. На 3 ноември Кюстендилският районен съд е произнесъл осъдителни присъди срещу тримата - година и половина за единия от тях и две години и половина за другите двама, като според зам.-министъра присъдите се дължат на сериозната криминална биография на тримата извършители.

В този случай кражбата няма паричен еквивалент, тъй като този паметник така се беше слял с бита на местните хора, че Майстора сякаш продължаваше да живее там десетки години след смъртта си, каза зам.-министър Вучков


Министър Цветанов посочи като знаков пример и убийството на баба в сливенско село отново заради кражба на метали. Извършителите са откраднали метали в двора и около къщата й, впоследствие са се върнали, убили са бабата и са откраднали 300 лв. от нея, разпределили са си по сто лева. След като са предали металите на обща стойност 75 лв., са си разпределили по още 25 лв.

Представете си колко струва човешкият живот за тези, които, провокирани от това да крадат метали, извършват такива тежки престъпления, каза министърът.

От 15 до 100 000 лв. ще бъдат глобявани хората, които крадат жици и релси, както и пунктовете, които ги изкупуват. Това гласят промените в Наказателния кодекс, с които трябва да бъдат ограничени кражбите. Който краде кабели за ток, ще лежи в затвора от 1 до 5 години и ще трябва да плати глоба до 20 000 лв., информира в днешния си брой вестник "Стандарт".

Санкцията за пунктове, които изкупуват метали без лиценз, е от 5 до 100 000 лв. А собствениците им са застрашени със затвор от 1 до 5 години. Затвор от 1 до 5 години и глоба до 15 000 лв. се предвижда за незаконно включване към електропреносната или водоснабдителната мрежа.

Клошарите ще може да предават на вторични суровини само битов отпадък от черни и цветни метали, коментира за вестник "Стандарт" зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. 

Забранява се приемането от граждани на тръби, стопени слитъци, капаци от шахти, части от релси и кабели. Това пък гласят подготвените промени в Закона за отпадъците. Право да предават за скрап жици и релси ще имат само дружествата, които са ги използвали.

Само НЕК, ЕРП-та и лицензирани търговци, които имат договор с предприятията, ще могат да предават отпадъци от кабели и електрически съоръжения. Освен трябва отпадъкът трябва да е придружен от сертификат за произход. Същото ще се отнася и за релсите.

За скрап релси ще може да предава само НК "Жлезопътна инфраструктура", а части от стари вагони - само БДЖ. Пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали ще трябва да са изнесени в промишлените зони на градовете и да са под денонощно видеонаблюдение. Освен това собствениците им ще са задължени да събират отпадъците разделно.

До 13 декември в трите министерства - (МИЕТ, МОСВ, МВР) /за МОСВ на електронен адрес press@moew.government.bg/ ще се приемат писмени предложения и становища по промените; на 17 декември ще се проведе ново обществено обсъждане в МИЕТ; на 22 декември ще стартира съгласувателната процедура, а на 12 януари 2011 г. проектът ще бъде предложен за приемане на заседание на Министерския съвет, става ясно от информацията на екоминистерството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 07.09   70 г. – Римската армия начело с Тит превзема Втория храм и плячкосва Йерусалим. 451 г. – Римската войска нанася поражение на хуните в Битка на Каталаунските...