Помощта за млекопроизводителите скара ЕС, отлагат крайното решение

08.09.2015 | 11:10
по статията работи: Мина Стойчева
Ще настояваме финансовият пакет за всяка една държава да бъде отделен, казва Десислава Танева
Помощта за млекопроизводителите скара ЕС, отлагат крайното решение
Снимка: European Commission

Земеделските министри на страните от Европейския съюз (ЕС) не успяха да постигнат консенсус по отношение на разпределението на 500 млн. евро финансова помощ за млекопроизводителите. Те се разбраха за другата седмица да бъде насрочено ново заседание, на което да бъде взето крайното решение по въпроса.

Отпускането на 500 млн. евро и пакет от мерки беше предложен от Европейската комисия (ЕК) заради масовите протести на земеделци от всички 28 държави-членки. Недоволството на бранша е предизвикано от ниската изкупна цена на млякото. В предлаганите мерки влиза планирано ранно авансово плащане до 70% на субсидиите по мерки още от 16 октомври. Въпросната финансова подкрепа пък идва от спестени средства в буфери на европейския бюджет.

“В момента разработваме формула за разпределение на средствата, което бе една от причините да искаме дискусия с министрите. Ще продължим този разговор. Разбира се, трябва да се съобразим с най-засегнатите държави, особено от руското ембарго и от други пазарни аномалии”, обясняма зам.-председателят на Комисията Юрки Катайнен.

“Най-голям дял от тези 500 милиона ще бъде насочен към национални програми за подпомагане. Затова призоваваме правителствата да посочат най-подходящите инструменти за нуждите на техните производители”, допълва той.

Според източници от Брюксел помощта за българските производители е била изчислена на 3 млн. евро. Делегацията, представляваща страната ни, обаче е отхвърлила това предложение с искане за по-голям размер на финансовата подкрепа, допълва БНР.

„Финансовият пакет за всяка една държава трябва да се определи в взависимост от загубите на фермерите“, на това мнение е българският министър на земеделието и храните Десислава Танева. 

„Към предложенията за определяне на финансовия пакет, може да включим и критерия млечни квоти и тяхното изпълнение, съгласно предложението на Португалия, критерий - средна цена към август 2014 г., средна цена към юли 2015 г.", обяснява тя.

По въпроса за авансовите плащания за дректните плащания, Танева е на мнение, че тяхното изплащане задължително трябва да започне от 16 октомври. ,,За тези схеми по директни плащания, за които проверките са минали да се допусне на 100% тяхното разплащане, а за тези, които проверките не са минали до 85%”, предлага тя. 

По думите на агроминистъра през август у нас цената на млякото е с 23% по-ниска спрямо същия месец на миналата година. "От декември, всеки месец на Съвета на министрите с различните страни сме постигали споразумение, за подкрепа на общи мерки, но досега нямаше резултат”, казва още тя.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...