Преглед на икономическите теми в печата, 23 май

23.05.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 23 май
Снимка: под лиценза на creative commons

"Златна гъска „храни" еколозите"

В златна мина за „еколозите" от коалицията „За да остане природа в България" се е превърнал уж застрашеният вид червеногуша гъска (Branta ruficollis), показа проверка на „Труд" в официалните отчети на проектите, финансирани по европейската програма LIFE.

У нас пернатото се „опазва" от Българското дружество за защита на птиците, което е част от „природозащитното" обединение.

Преди повече от половин век огромната популация на червеногушата гъска е зимувала в Азербайджан, в района на Каспийско море. Тъй като птицата се храни основно със зърнени култури, реколтата на местните земеделци трудно оцелявала. Затова тамошните власти организирали редуциране на бройката на този вид, като отделно започнали да отглеждат основно памук, който птицата не може да яде.

Вследствие на предприетите мерки популацията на гъската променя миграцията си и от 90-те години на 20 век тя зимува в Североизточна България. Именно тогава у нас започва да се оформя така нареченото „екологично" движение, чийто организации днес са в „За да остане природа в България" - уж гражданско обединение, чийто представители всъщност са политици. В момента голяма част от активистите на коалицията са в листата на „Демократична България" за евроизборите в неделя.

в. "Труд"

"Бул Инс": Ще платим по 50 000 лева за загинал край Своге"

Управителният съвет на застрахователното дружество "Бул Инс" реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал.

Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството Стоян Проданов. Той призова близките на 20-те загинали да се обърнат директно към застрахователя и ги увери, че процедурите ще отнемат не повече от 15 дни.

"Независимо от нашата убеденост в правотата ни поставихме моралните норми над юридическите, защото считаме, че човешкият живот не струва нито 10 лв., нито 50 хил. лв.", заяви Проданов. Той уточни, че е взел заедно с колегите си решението след среща с КФН и заради обществения интерес и "медийните спекулации". Призова също за по-строги регулации и контрол над обществения превоз на пътници.

Проданов заяви още, че засега дружеството не разглежда възможността да търси по съдебен път претенции срещу автобусния превозвач.

Шефът на "Бул Инс" бе категоричен, че няма никакви затруднения в изплащането на 1 млн. лв., на колкото се очаква да възлязат исковете.

"Миналата година сме платили 90 млн. лв. обезщетения, а за 10 г. -1 млрд. лв.", заяви той. И призова потърпевшите да не търсят съмнителни посредници или представители на "съмнителни организации", за да си вземат парите, а да се обърнат към най-близкия офис на "Бул Инс".

Преди ден от застрахователя обясниха пред "24 часа", че изплатените суми от 10 лв. не са обезщетение, а административно плащане заради разпореждане на Комисията за финансов надзор. Отказа за изплащане на обезщетение от компанията мотивираха с представени неистински документи.

в. "24 маса"

"НЕК с блокираща квота в "Белене", цената - до 10 млрд."

От 22 май започна да тече 90-дневният срок за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", съобщиха от Министерството на енергетиката. На тази дата в официалния вестник на ЕК е публикувана обявата. Търсят се и миноритарни участници в проектната компания, както и кандидати с интерес за изкупуване на тока от бъдещата централа. Прогнозният срок за приключване на процедурата е 12 месеца.

Българската страна ще участва с апортна вноска с активите на "Белене". НЕК ще има блокираща квота при строежа и експлоатацията. Централата ще се изгради без договори за изкупуване на ток, без държавни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Пределната цена на проекта е 10 млрд. евро. Максималният срок на пускане в експлоатация е 10 г. от сключване на споразумение между акционерите. Изисква се възможност за участие на местни компании в изпълнението на проекта.

След подаване на заявления за участие ще се прави къса листа на предпочетените кандидати, след което ще се изпрати покана за обвързващи оферти. След класирането на обвързващите оферти и избор на инвеститор или инвеститори ще бъде подписано споразумение за придобиване на акции и споразумение между акционерите.

в. "24 маса"

"И Борисов бе даден на прокурор заради недекларирана постройка"

Пропускът на премиера Бойко Борисов да декларира в имотната си декларация пред антикорупционната комисия жилищна постройка от 125 кв. м стана причина гражданско сдружение "Боец" да подаде сигнал до прокуратурата. Информацията, че Борисов е получил разрешение за строеж, който през 2008 г. е въведен в експлоатация, се появи най-напред в профила на Атанас Чобанов от "Биволъ". Документите за това са налични на сайта на Дирекцията по архитектура и градоустройство на Столичната община. Постройката обаче отсъства от имотната декларация на премиера както за 2009 г., така и в следващите години.

Проверка на "Сега" показа, че малката къща е изградена на терен, който Борисов е закупил от братовчед си Радослав Иванов през 2007 г. Според нотариалния акт от Агенцията по вписванията премиерът купува имота от 462 кв. м за 3497 лв. Толкова е била и данъчната му оценка в годината на сключване на сделката.

На запитване от "Сега" от Столичната община отговориха лаконично, че "въведеният в експлоатация през 2009 г. имот на премиера Бойко Борисов в Банкя е деклариран и върху него са платени данъци". От общината не отговориха на въпроса кога е станало това и за кои години е плащан данък. Интересен детайл е, че първоначално от община "Банкя" отказаха тази информация, тъй като за събирането на данъците отговаряла НАП. След това поискаха въпросите да се зададат писмено и те бяха препратени към дирекция „Общински приходи" на Столичната община, въпреки че Банкя е един от 22-та районни отдела на същата дирекция.

в. "Сега"

"Агенцията за храните бяга по тъча от битката с опасните стоки"

Българската агенция за безопасност по храните беше създадена с апломб като мощен борец срещу некачествените и дори вредни за здравето стоки, заливащи нашия пазар. Но не оправдава високите очаквания. Българите получават полезна информация за храните и за фирмите, които се "отклоняват" от стандартите, не от БАБХ, а от малката неправителствена организация "Активни потребители", която редовно тества различни групи продукти и публикува детайлните резултати.

Така през февруари научихме, че по магазините наред с истинските зехтини се продават и странни коктейли от мазнини и химикали, снабдени със заблуждаващи етикети, че са висококачествено маслиново масло. Вместо да започне масови проверки и да погне нарушителите - некоректните производители и търговци, агенцията по храните се е заела да проверява тестовете на "Активни потребители", става ясно от съобщение, което БАБХ изпрати до медиите в сряда.

"Във връзка с изнесена информация от „Активни потребители" за маслиново масло, съдържащо остатъци от халогенирани разтворители, БАБХ взе проби по официален контрол от продуктите на марките, посочени като опасни в медийното пространство. Пробите бяха изпратени в лаборатория в Хамбург, Германия, тъй като на територията на България няма акредитирана лаборатория. Анализът на пробите показва отсъстствие на халогенирани разтворители в маслиново масло „помаче" с марка „Родон" и маслиново масло „екстра върджин" с марка „Офелия", гласи краткото съобщение. Във въпросните марки "Активни потребители" бяха открили тетрахлорметан и хлороформ. От съобщението на БАБХ не става ясно какво прави агенцията по другите тревожни данни, изнесени от гражданското сдружение.

в. "Сега"

"Сотир Цацаров си е купил вила на половин цена под търсената от продавача"

Сотир Цацаров си е купил двуетажна вила в курорта Свети Константин над Пещера на цена, която е била повече от два пъти по-ниска от тази, която купувачът е търсил. Сделката е станала на 26 ноември 2018 г.

За покупката съобщи сайта "Биволъ", позовавайки се на данни от Имотния регистър, които "Капитал" потвърди. От публикувания от сайта нотариален акт се вижда, че сделката е изповядана на цена от 30 хил. евро, която е платена по банков път. Според нотариалния акт данъчната оценка на имота е 22.7 хил. лв.

"Капитал" откри в интернет обява за същия имот от септември 2018 г. Цената, която се търси, е повече от два пъти по-голяма: 70 хил. евро.

Ето пълния текст на обявата: "Вилата е нов строеж, намира се в курортът Свети Константин. Летовището е едно от най- живописните места в Родопите, намира се на 1400 м надморска височина. В непосредствена близост са язовир "Батак", язовир "Доспат",Триградското ждрело и др. Курортът е на 16 км от град Пещера, на 62 км от град Пловдив и на 140 км от град София. Вилата се състои от 2 етажа плюс избено помещение. Първият етаж включва: хол, камина, кухненски бокс, трапезария, баня, тоалетна, тераса. Вторият етаж включва: 3 спални, 2 тераси, баня и тоалетна." Към обявата е уточнено, че е "възможен е бартер за парцел за къща в град Пловдив".

Къщите там са построени с право на строеж, тъй като земята е общинска собственост, т.е. купувачът няма права върху терена.

в. "Капитал"

"Новият строител на "Хемус" си купи имот за почивна станция"

Местността "Розовски вриз" се намира на 12 км от град Брацигово и на 7 км от село Розово. Според публикация във "Фокус" това е добро място за почивка: летовището в района разполага със 112 вили и два хотела.

Сега вакационните имоти в района ще се увеличат с един държавен. До тази година компанията "Автомагистрали" с принципал регионалното министерство е разполагала с парцел с бунгала в курорта, а през февруари 2019 г. се е сдобила и с нов имот в граничещата с "Розовски вриз" местност "Юнтала". Целта на придобивката е да се разшири легловата база за служители.

"Автомагистрали" стана известна на широката публика в края на 2018 г., когато правителството й възложи да строи 134 км от магистрала "Хемус" за 1.34 млрд. лв. Тогава беше повече от очевидно, че тя няма капацитет да изпълни задачата - фирмата предимно поддържа пътища, често дава дейности на други компании, а няма и достатъчно техника.

В тази връзка в началото на април от принципала на "Автомагистрали" - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пуснаха прессъобщение, в което обясняваха как фирмата си купува нова техника. В отчета на компанията за 2018 г. обаче е видно, че освен техника тя е напазарувала и имот.

в. "Капитал"

"Иманяри търсят 30 римски банки у нас"

Иманярите у нас търсят богатства, намирали се в древността в съществувалите тогава 30 римски банки. Те смятат, че несметните съкровища са закопани покрай трите основни пътни артерии, които римляните са изградили у нас. Намирали се на определени разстояния и в определени райони.

Картите на античния свят показват, че павираните трасета минавали през Родопите, Тракия и Мизия и водели към всички краища и посоки в Европа. Най-интересни за иманярите са отсечките през запуснати села, където имало малко полиция и копачите действали необезпокоявано.

Според данни на историци и златотърсачи легионите са закопавали златото си в близост до пътищата. Така не се е налагало да носят постоянно стотици килограми скъпоценности, когато тръгнат на поход. Просто минавали по изграденото трасе и според указанията изравяли закопаното имане. Преданията сочат обаче то най-често било пазено от „вечна отрова". Това била смес от различни химикали, които с годините не изветрявали и дори само да се пробва някой незапознат да влезне, без да има „нишан", както се казва на указанията за намирането на закопаното съкровище, то той моментално умирал.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.05   1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане...
Полезно от Мрежата
7sport.net