Преглед на икономическите теми в печата, 5 март

05.03.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 5 март
Снимка: под лиценза на creative commons

"Връщат ни 20% от сметките за парно"

Приблизително 20 на сто от сумата, която сме платили по старите си сметки за парно, трябва да ни върнат топлофикациите заради намалението на цената на природния газ. Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да изчисли с колко точно ще се намали цената на газа от 5 август миналата година до края на март. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обяви, че намалението няма да е еднакво за всички месеци,

в. "Труд

"Военните продават имоти на морето по 80 лв. на кв. м, а губят 14 млн. лв. на година от тях"

Министерството на отбраната се е оказало една от най-големите агенции за продажба на имоти в България. В момента то разполага с 1052 бивши казармени райони, поделения, складове, магазини, които са на пазара. В последните 2 години обаче военните имоти носят по 14 млн. лв. загуба на държавата. Това е става ясно от отговори на министерството на запитване на „24 часа“ по Закона за достъп до обществена информация.

в. "24 часа"

"Близо 2000 БГ фирми направиха профил на най-търсения работник"

1700 фирми и организации, поканени от бюрата по труда в страната, вече са посочили дали ще търсят нов персонал и какви професии и умения изискват да притежава той. Това заявиха от Агенцията по заетостта на база данни предоставени им от Националния статистически институт.

Чрез онлайн анкета всеки работодател може да посочи кои от предложените 21 умения и 8 ключови компетентности трябва да притежава неговият персонал, както и да избере измежду 220 професии, които ще търси през следващите 12 месеца, разясняват от АЗ.

Работодателите, могат да се включат в петото проучване на Агенцията по заетостта, което събира информация от какви кадри ще има нужда бизнесът.

Успоредно с това работодателите имат възможността да заявят и потребностите си от работници без специална квалификация, както и такива, изискващи специфична правоспособност. Агенцията по заетостта проучва и какви ще са необходимите специалисти след 3 до 5 години и предлага бизнесът да посочи очакванията си за професионалните направления, в които бъдещият персонал да е придобил висше или средно образование. Анкетните формуляри за работодателите ще могат да се попълват до 20 март 2020 г.

За желаещите да се включат в проучването работодатели, on-line формулярът е публикуван на официалния сайт на Агенцията по заетостта в рубриката „Проучване за потребностите от работна сила”.

в. "Монитор"

"Сложни сметки за поевтиняване на парното"

Не е ясно как ще бъдат компенсирани битовите потребители

Цената на парното трябва да падне, след като България ще получава по-евтин природен газ от Русия, но как точно ще се уредят търговските отношения между топлофикациите и абонатите все още не е ясно. Това се разбра от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Както беше обявено във вторник за синьото гориво от Русия България вече би трябвало да плаща с 40% по-малко. Петкова обаче уточни, че в месеците назад до август 2019 г. предстои да се изчисли за всеки месец колко по-евтина е трябвало да бъде суровината. Върху основата на тези изчисления, които "Булгаргаз" ще направи, енергийният регулатор ще определи колко е трябвало да струва парното. Изчисленията ще се базират върху цената  на петролните деривати, котировките на пазара и курса на долара. Едва след това ще се търси вариант за компенсиране на битовите абонати. Междувременно по Би Ти Ви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов коментира, че както дружеството ще възстанови разликата на своите клиенти - топлофикации, доставчици на газ, заводи, така и те трябва да компенсират крайните потребители. Той обаче не скри, че това ще стане по сложна процедура.

Както Павлов, така и Петкова подчертаха, че най-важното е, че занапред цената на газа ще се определя само на пазарни принципи. Министърът на енергетиката така и не отговори директно на неколкократно зададения въпрос в момента руският газ ли е по-евтин или американският втечнен, който България внася от миналата година. Петкова само посочи, че цените са близки и конкурентни, но допусна актуализацията им и от различните от Русия доставчици.

Като основен плюс от промяната тя посочи по-конкурентоспособния бизнес, като за отделни индустрии разходите ще намалеят значително. Петкова отрече обявяването на новата цена да е направено нарочно на 3 март, за да се харесат управляващите на Русия. Теменужка Петкова посочи, че настоящият договор с Русия за доставка на газ изтича на 31 декември 2022 година, като най-рано след две години някоя от страните може да поиска промяна на условията. Конкретната цена на газа ще се определя месец за месец по вече споменатата формула. "Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стремим, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип", посочи енергийният министър.

в. "Дума".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.07   1799 г. – Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия при Абукир в делтата на река Нил. 1824 г. – Публикувани са резултатите от първото в света...