Фирмите за преработка на отпадъци се отчетоха пред МОСВ 2

30.04.2013 | 14:57
по статията работи: Теодора Пенева
Глоба от 10 хил. лева е наложена на "Екоресурс България"
Фирмите за преработка на отпадъци се отчетоха пред МОСВ

Приключи докладът на комисията за проверка на одиторските доклади от организациите по опозотворяване на отпадъци и опаковки и от фирмите, изпълняващи задълженията си индивидуално за дейността им през 2012 г. Резултатите са обобщени на страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Всички одиторски доклади са подадени в рамките на законоустановения срок, отчитат от ековедомството.

Своите отчети са внесли общо 6 организации, чиято дейност е свързана с оползотворяване на отпадъци. Това са „Екопак България“ АД, „Екобулпак“ АД, „Булекопак“ АД, „Екоколект“ АД, „Репак“ АД и „Екоресурс България“ АД. Само първите четири от тях са получили разрешение за извършване на дейност.

Такова не е издадено на „Репак“, тъй като тя не е отстранила в срок някои пропуски в документацията, която е подала. Те се отнасят до програмата и до устава на дружеството.

"Екоресурс България“ пък не е изпълнила изискванията за обхват на населението в системите за разделно събиране, според които всеки тон опаковки, пуснати на пазара, трябва да обхваща 18 жители. По тази причина на дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 10 000 лева.

Открити са нарушения в отчетната дейност на общо 332 фирми - членове на оползотворяващите смет организации. Те не са подавали месечни и годишни справки към съответната организация за пуснатите от тях на пазара опаковки или не са заплащали възнаграждение към организацията по оползотворяване, към която членуват, и по този начин не са изпълнили задълженията си.

Тези фирми ще трябва да заплатят дължимата продуктова такса за опаковки в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в двуседмичен срок. Пълният им списък е публикуван на сайта на МОСВ – Moew.government.bg.

По-добре представили се са индивидуално изпълняващите задълженията си фирми. Те са общо 5 на брой: “Нова Трейд” ЕООД, “Нова Трейдинг Къмпани” ЕООД, ”Гудекс” АД, ”Джей Ти Трейдинг” ЕООД и ”Нова Търговска Компания” АД. Констатациите на комисията са, че всички са изпълнили целите си за 2012 г.

Индивидуално опериращите фирми са изпълнили и заложената в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки цел – 52% от пуснатите на пазара опаковки да са рециклирани. Достигнатият процент е 55,85%. Произведените продукти са общо 293 905,608 тона, от които 164 134,7 тона са преработени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 31.05   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net