Помощта за горивата ще е за уязвими групи

12.01.2023 | 12:30
по статията работи: econ.bg
Помощта ще бъде таргетирана и предоставяна във вид на ваучери. Това решиха депутатите на късно заседание в сряда, като приеха на второ гласуване Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт
Помощта за горивата ще е за уязвими групи
Снимка: под лиценза на creative commons

Комисията по енергетика в Народното събрание прие да компенсира разходи на уязвими потребители за транспорт. Помощта ще бъде таргетирана и предоставяна във вид на ваучери. Това решиха депутатите на късно заседание в сряда, като приеха на второ гласуване Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт.

Вносител на проекта са депутати от ГЕРБ, като първоначално той бе замислен да въведе компенсации за разходите за горива подобно на действащата до края на миналата година мярка от 25 ст. От няколко месеца представители на партията защитават тезата, че горивата могат да поевтинеят с 1 лев на литър, като се обложи производителят. През декември при гласуването на текстовете от проекта, с който се удължи действието на бюджета за 2022 г., Министерството на финансите се опита да прокара текст, с който мярката с помощта за всички се удължава. Тя обаче не бе подкрепена от депутатите. Междувременно на последното си заседание за миналата година правителството задели 172 млн. лв. за антиинфлационни мерки, но без да дава подробности за какви мерки и за кого ще важат.

През декември на първо четене в пленарната зала бе прието, че се въвежда вноска за всички преработватели на руски нефт, която да се набира от фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Единственият такъв преработвател е "Лукойл Нефтохим". Приходите от тези вноски ще се използват за компенсиране като на хората, така и на бизнесите заради скъпите горива.

При гласуването на текстовете сега в ресорната комисия обаче проектът претърпя промени, като най-дискутиран бе въпросът под каква форма да се предоставя помощта, като вече е определено, че тя ще е за уязвими групи. Споровете за формата на помощта и опасенията за злоупотреби първоначално накараха депутатите да отложат решението за след седмица, като само приеха, че помощта ще е таргетирана към нуждаещите се. Впоследствие представителите на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите направиха предложения, които бяха припознати от вносителя и председател на комисията Делян Добрев.

Така се прие, че водещ критерий за тази помощ ще е подоходният. Затова помощите ще бъдат таргетирани и ще се ползват по предназначение за транспорт. Такива са и изискванията на Европейската комисия. Критериите за доходите на хората, които ще могат да ползват помощта, ще се определят с постановление на Министерския съвет.

Мярката ще се финансира от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Депутатите записаха, че за определяне на вноската от цената на петрола сорт брент ще се изважда тази на руския сорт уралс. Отчисление от 0.5% от тази разлика ще се умножава по обема горива, пусната на пазара. Получената сума ще постъпва във фонда. Данни за количествата ще дава всеки месец Агенция "Митници" - както за внесения петрол, така и за обемите горива, пуснати на пазара.

Каква ще бъде помощта за уязвимите групи ще зависи от това какви ще бъдат събраните средства във фонда.

Прие се, че министърът на икономиката и индустрията всеки месец ще определя средномесечните цени на суров нефт сорт брент и такъв с произход от Русия или изнесен от там. За база ще се ползват три борсови цени или друг подобен метод, ако това е неприложимо конкретно за руския петрол, приеха още депутатите.

Делян Добрев посочи, че рафинерията е декларирала, че за тази година ще има печалба от 2.1 млрд. лева. От тях държавата ще вземе около 1 млрд. лева. А от останалия 1 млрд. лв. по друг закон рафинерията ще бъде обложена с 33 процента, които ще внесе във вид на данък свръхпечалба. "Сигурният приход е в този закон, защото данъкът не сме сигурни дали пак няма някакви ишлемета и някакви швейцарски фирми да се навъртят, и накрая да кажат, че нищо не са спечелили през 2023 г.", заяви Добрев.

Допълни, че депутатите са се отказали от идеята във фонда да постъпва цялата разлика в цената на двата сорта, защото по този начин рафинерията ще бъде демотивиран да внася и преработва суровината.

Правителството може да преустанови предоставянето на помощта при липса на средства, решиха още депутатите.

Законът ще влезе в сила три дни след приключване на процедурата по нотификация и с правото на Европейския съюз за предоставяне на държавните помощи. Министърът на икономиката и индустрията ще изготви необходимите документи по нотификацията, приеха още депутатите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 13.03   1516 г. – Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход...
Полезно от Мрежата
7sport.net