Обмисля се нов механизъм за закъсалите фирми

14.01.2010 | 15:41
по статията работи: Апостол Апостолов
Страната ни преминава в икономика на безработицата, заявиха работодатели и синдикати. Те искат преразглеждане на антикризисните мерки
Обмисля се нов механизъм за закъсалите фирми

Държавата закъснява с предприемането на икономически и социални мерки. Безработицата ще продължава да расте през следващите месеци. Ситуацията е такава, че страната ни преминава в икономика на безработицата. Има нужда от SOS-сигнал. Необходимо е спешно да бъдат преразгледани антикризисните мерки. Това е общото становище на представителите на синдикатите и работодателите, изразено по време на среща със социалния министър Тотю Младенов.

В срещата са участвали представители на КТ "Подкрепа", КНСБ, Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България  (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и министър Тотю Младенов.

Трябва да се подобри социалният диалог с някои министерства, смятат синдикатите. Като пример лидерът на КНСБ Желязко Христов посочи земеделското министерство. Вместо да стартира социалният диалог, министър Найденов пише проект на закон за браншовите организации. Това не е негова работа, смята Христов. Трябва да се поучим от това, което прави Европа - серия от нови антикризисни мерки на всички равнища, предлагат от КНСБ.

В много фирми има забавяне на заплати и плащания на социални осигуровки. Бизнесът настоя да не плаща наказателни лихви по невнесени осигуровки, които предприятията имат към неизплатени от държавата задължения. По данни на работодателите държавните дългове към фирмите са между 1 и 2 милиарда лева, от които 440 млн. лв. от ДДС.

В тази връзка държавата обмисля нов механизъм, с който да подкрепи закъсалите от кризата фирми, обясни социалният министър Тотю Младенов. Става дума за отпускане на кредитни линии, с които предприятията да покриват социалните осигуровки на работниците си. Причината за въвеждането на мярката е, че банковият сектор е спрял финансирането на малките и средните предприятия.

Този инструмент се прилага в Белгия и ние ще проучим всички възможности дали е съвместим в нашите условия, заяви социалният министър. Конкретни подробности не бяха дадени, тъй като все още министерството не разполага с необходимата информация.

Не само фирмите изпитват трудности с плащанията. Държавата също трудно се разплаща на бизнеса, каза още Младенов.

Най-големият проблем в момента е невърнатото ДДС, коментира от своя страна председателят на КРИБ Иво Прокопиев.

На въпрос дали МТСП има забавени плащания, Тотю Младенов обясни, че към момента ведомството не се е разплатило за близо 32 млн. лв. – 24 млн. лв по проекта "Красива България" и около 8 млн. лв по Социалноинвестиционния фонд.

По време на над 2-часовата среща днес между синдикати, работодатели и МТСП е била обсъдена ситуацията на пазара на труда и възможностите, които се предоставят чрез ОП "Човешки ресурси". Постигнат е консенсус за изготвяне на национално споразумение между правителството, работодателските организации и синдикатите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...