Изгодни ли са студентските кредити?

12.05.2014 | 20:21
по статията работи: Елица Елефтерова
Този тип кредити станаха възможни благодарение на приемането на Закона за кредитиране на студенти
Изгодни ли са студентските кредити?
Снимка: Булфото

Сериозните семестриални такси, наемите за жилище и разходите за живот правят студентския кредит за определени семейства примамлив. Този тип кредити станаха възможни благодарение на приемането на Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

С него законодателят гарантира фиксиран лихвен процент и прозрачна процедура по кандидатстване, усвояване и погасяване на заема, като целта е да се предостави равен достъп до образование.

Но наред с това редица банки отпускат кредити на студенти, които не са гарантирани от държавата. За сметка на това условията за отпускането им са по-либерални. Основната разлика е, че в този случай е необходимо обезпечение, лихвата е по-висока, а гратисният период - значително по-къс.

Плюс на подобен род оферти обаче е, че част от тях са предназначени и за обучение в чужбина, докато държавните студентски заеми важат само за обучаващи се в български университети. Освен това някои от студентските кредити извън държавната схема покриват не само таксата за обучение, но и за издръжка, пише в. “Труд”.

Лихвите по тези кредити рядко са фиксирани, нужен е поръчител, а за по-големи суми се прави и ипотека. Освен това банките не чакат студентите да завършат, за да започнат да изплащат задължението си. Ограничението за възраст обаче е по-либерално.

Кой може да кандидатства?

Кандидатите за кредит трябва да са студенти или докторанти български граждани или граждани на друга държава членка на ЕС. Съществува изискване и за възрастта на потенциалните кредитополучатели - към датата на кандидатстване те не трябва да са навършили 35 години. Задължително е кандидатите да се обучават в редовна форма за придобиване на образователна степен “бакалавър”, “професионален бакалавър”, “магистър” или “доктор”.

Освен това трябва да са студенти в създадено и функциониращо по законоустановения ред държавно или частно висше училище или научна организация в България. Успешният кандидат за кредит не може да е отстранен или прекъснал обучението си. Кредит за издръжка студентите могат да получат, когато имат родителски права над дете, родено или осиновено по време на обучението им. Такъв заем обаче се отпуска само за единия родител на детето.

Колко може да е кредитът?

Срокът за изплащане на кредита е до 10 години след изтичане на гратисния период. Той пък започва да тече от деня на отпускане на кредита и е до една година след първата дата за провеждане на последния държавен изпит или защита на дипломна работа.

Размерът на кредита се определя по различен начин за двата вида заеми. За заплащане на семестриални такси например размерът се формира на база на броя и сумата на дължимите такси за оставащия срок на обучение на кредитополучателя.

Размерът на кредита за издръжка на дете се формира като сбор от семестриалните издръжки за броя семестри за оставащия срок на обучение на кредитополучателя. Семестриалната издръжка е равна на минималната брутна работна заплата към момента на усвояване на конкретния транш от кредита. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net