Оказван ли е натиск върху производителите на ток от ВЕИ?

14.11.2012 | 15:50
по статията работи: Петър Чернев
БФА твърди, че те са заплашвани. От "EVN България" са категорични, че такова нещо няма. Според юрист такса "достъп" представлява държавна помощ
Оказван ли е натиск върху производителите на ток от ВЕИ?

Електроразпределителното дружество EVN оказвало натиск върху производителите на "зелен ток“. Последните били принуждавани да подписват договори за достъп до енергийната мрежа в тяхна вреда. За това днес се оплакаха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

Председателят на организацията Никола Газдов добави, че производителите са били заплашвани, че ще бъдат изключвани от мрежата, ако не се съгласят на новите контракти. Ако се стигне до там, не било ясно кога отново потърпевшите компании ще бъдат включени.

Газдов определи договорите като „рекетьорски“. Той обясни, че предложените контракти не са били изготвени на база обществено обсъждане и впоследствие одобрени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От другите две ЕРП-та – ЧЕЗ и "Енерго про", също били изпратени подобни писма. Впоследствие двете компании смекчили тона.

Вече има поне 1 проект, който е изключен, твърдят от БФА. Газдов уточни, че не знае дали това се е случило заради неподписан договор и добави, че производителите са стреснати и някои от тях ще подпишат предложените контракти.

Econ.bg се свърза за коментар по въпроса с EVN. От там отхвърлиха обвиненията на Българската фотоволтаична асоциация. Предлаганите договори са били обсъждани на 16 октомври тази година във Велинград. Впоследствие проектът е бил внесен в ДКЕВР.

От дружеството допълниха, че в комуникацията си с ВЕИ производителите не са отправяли заплахи, а само са цитирали Закона за енергетиката, според който тези "договори са условие за изпълнение на договорите за продажба на електрическа енергия" чл. 84 (3) от ЗЕ. Проектодоговорът съдържа съответните права и задължения за двете страни. Освен това няма нито един прекъснат ВЕИ производител, увериха от дружеството.

"EVN България Електроразпределение" не е посочвала краен срок за подписване на договорите. Това е така, тъй като компанията счита, че има достатъчно време до края на 2012 г. всеки ВЕИ производител да изпълни своите задължения по закон, така както вече са направили редица компании, посочват от ЕРП.

По време на днешното събитие беше обяснено, че въведената цена за достъп на електрическата мрежа представлявала държавна помощ. Според адвокат Димитър Кюмюрджиев от Софийската адвокатска колегия плащането на тези такси трябва да бъде извършено от компании като Електроенергийния системен оператор, ЕРП-тата и др. Така на тези дружества се спестявали разходи.

Заради направените промени предприятията намаляват облагаемата печалба и ще платят по-малко данъци. Тази сума е измислена за облекчване на дължимите разходи, обясни Кюмюрджиев. От своя страна Никола Газдов обясни, че няма информация как се изчислява такстата за достъп. Според различните видове централи тя варира между 10 и 39 на сто.

Цените за достъп, постановени в средата на септември, са временни и са изготвени на база прогнозата на ДКЕВР, обясни за пореден път миналата седмица Ангел Семерджиев. По думите му трябва да минат поне шест месеца от налагането на цените за достъп, за да бъдат определени постоянни такива, изчислени на база на реалните разходи за тези мощности.

Възможно е цените да бъдат намалени, ако разходите се окажат по-малки от тези, които са предвидени."Това е предвидено в самия закон, в текст, където се казва, че ако има разлики в тези временни цени, ще има и съответни компенсаторни механизми. Нека да натрупаме достатъчно информация", добави Семерджиев.

В момента единственият фактор, който като перспектива може да влияе върху покачването на цените, са количеството фотоволтаични централи, присъединени към мрежите. "Миналата седмица казах, че ако разходите от производството на електроенергия от възобновяеми източници не се покрият от цената за достъп, то те трябва да се отразят върху крайната цена с тези 3-4 процента по наша преценка", припомни шефът на регулатора.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net