Проблем с VI блок на "Козлодуй", няма да има режим на тока*

19.10.2010 | 13:15
по статията работи:
Открити са пукнатини в защитата на мощността. Няма опасност за здравето на хората, увери министър Трайчо Трайков
Проблем с VI блок на "Козлодуй", няма да има режим на тока*

*Информацията е актуализирана към 15.50 ч.

Продължава ремонтът на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", който беше спрян за годишен планов ремонт. Срокът, който първоначално беше един месец, се удължава с две до четири седмици. Вследствие на проблемите осигуряването на достатъчно електроенергия за нуждите на страната няма да бъде затруднено, увериха от МИЕТ.

По време на контрол на системите за управление на защитата на реактора са открити дефекти в покривната част от съоръженията за защита. Според информация на AFP, цитирана от Агенция "Фокус", механичните дефекти са открити в горната част на тръбите. Не е имало изтичане на радиоактивно изтичане.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков беше на посещение в АЕЦ "Козлодуй", за да провери на място ремонтните работи.

Tам той коментира, че за производството на тези елементи ще са необходими от шест до осем месеца, но след разговор с руската фирма-производител забавянето на пуска на шести блок е сведен до 15 дни. Договорено е тези елементи, които са в наличност, да бъдат пренасочени за българската атомна електроцентрала, предаде БТА.

Аварията на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" не представлява опасност за здравето на хората и за енергийната система. Това каза пред журналисти Трайков, след като се срещна с изпълнителния директор на "Електроенергиен системен оператор"
Иван Йотов и с директора на Централното диспечерско управление Митю Христозов.

Aко се спази графикът, до три-четири седмици ремонтът трябва да приключи и блокът ще трябва да влезе в енергийната система. Междувременно ще бъде ограничен износът на ток, ще бъдат натоварени водноелектрическите централи и ще бъде използван студеният резерв.

Ток има, каза министър Трайков и посочи, че в централата няма нито радиационна, нито друга опасност за здравето на хората, предаде БТА.

Не сме ограничавали никого от нашите контрагенти на електроенергия и не смятаме да го ограничаваме. Това коментира от своя страна изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.  Той добави, че дойде ли такъв момент, в който температурите станат минусови и има излизане на генериращи мощности, тогава вече може да се прибегне към ограничение на износа на енергия, но към този момент няма такава опасност.

Първанов заяви, че категорично няма никакви притеснения, че ще се наложи режим на тока у нас заради проблема. Той добави, че това е краен и последен вариант. Никога не ми е минавал през ума, каза директорът на НЕК.

Ремонтът на 1000-мегаватовият блок започна на сутринта на 18 септември.  Тогава спирането се извърши според годишния план график и беше съгласувано с "Електроенергийния системен оператор". В рамките на спирането на енергоблока беше предвидено да се извърши ремонт, модернизация и профилактика на оборудването, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво, информира Dariknews.bg.

Осигуряването на достатъчно електроенергия за нуждите на страната може да бъде затруднено. Ще се разчита на намаляване на плановете ремонти във ВЕЦ-овете и на активиране на студен резерв, както и ако има нужда – ще се наложи ограничаване на износа на ток, обясни шефът на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи на 100%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...