Купуват 600 нови линейки за Спешна помощ

10.02.2015 | 15:42
по статията работи: econ.bg
По-голямата част от средствата ще са от еврофинансиране
Купуват 600 нови линейки за Спешна помощ
Снимка: Булфото

Предстои закупуването на 600 нови линейки, с които да се подобрят условията на труд на лекарите от Спешната помощ. Това заяви здравният министър Петър Москов, след като представи стратегия за развитие на сектора.

След като обеща защита на лекарите от Спешната помощ здравният министър Петър Москов се захвана с подобряването на условията им на труд. Той обяви, че предстои закупуването на 600 нови линейки, както и ремонт на филиалите и центровете за Спешната помощ. Министърът представи стратегията за развитието на сектора. 

По-голямата част от подмяната на автопарка ще се случи с еврофинансиране. Още преди дни здравният шеф обяви, че страната ни ще получи 85 млн. евро от ЕК за реновиране на центровете за Спешната помощ и закупуването на линейки. С финансиране от Брюксел Спешната помощ ще получи 400 линейки, а останалите 200 ще бъдат осигурени със средства от държавния бюджет. 

Министърът обеща следващата година да бъде решен проблемът с направленията за специалисти. От тогава хартиените талони ще отидат в миналото и ще бъдат заменени с електронни формуляри.  

"В една система не може да има безконтролен и неограничен достъп, доколкото финансовият ресурс е някакво крайно количество. С наличието на електронната здравна карта, вие спрямо собствените си медицински потребности, ще имате кодирани в нея брой изследвания и направления. Те ще бъдат съобразени с реалното ви здравно досие и с реалните ви потребности", обясни министърът. 

Той добави, че електронните търгове за доставка на лекарства в болниците ще бъдат факт през пролетта. С предвидената централизирана платформа се очаква да се намалят разходите на лечебните заведения за медикаменти с около 20%, както и да се разбие монополът на големите доставчици. 

Москов коментира и критериите, с които ще се остойностява трудът на медиците. Министърът поясни, че това ще става чрез квалификационна скала, както и чрез вътрешно оценяване - в гилдията. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.09   608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила Чешка е убита...