Сирене - фалшификат открито в района на столицата

21.10.2011 | 17:10
по статията работи:
ОДБХ затвори два склада и един магазин за хранителни стоки поради наличието на млечен продукт с некоректна документация
Сирене - фалшификат открито в района на столицата

Два склада и един магазин за хранителни стоки затвори Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), гр. София. Причината е установено наличие на фалшифициран млечен продукт (сирене).

След извършена рутинна проверка в търговски обект и последвали масирани проверки в търговската мрежа и складове за търговия с храни на територията на столицата, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде 10 броя Актове за установено административно нарушение (АУАН) и 3 броя заповеди за прекратяване дейността на обект.

След като е констатирано наличието на фалшифицирания продукт в търговската мрежа, са последвали общо 21 насрещни проверки в обекти за търговия на едро и дребно в периода 17-20 октомври. Така от БАБХ са открили сирене с неверни съпроводителни документи и етикетировка.

Млечният продукт е доставен от фирма "В и И ГРУП" ООД - Добрич в склад, собственост на ЕТ "Ади - Димитър Стоянов" - София. Той имитира изделие на утвърдена на българския пазар марка - производител на сирене.

След установяване на нарушението е затворен складът на фирмата получател, за която има съмнения за манипулация по отношение на етикетировката. Приложената заповед е за спиране на цялата дейност на обекта. Оказало се, че фирмата доставчик "В и И ГРУП" няма регистрирано по изискванията на Закона за храните (ЗХ) помещение.

Междувременно при проверка са намерени 20 броя тенекии краве сирене, получени от склада на въпросната фирма ЕТ "Ади - Димитър Стоянов". Те са открити в помещение, собственост на предприятието ЕТ "Велизара-Снежанка Иванова". Установено е несъответствие между партидните номера, изписани в документа, и тези върху етикетите на стоката.

От млечния продукт е взета проба за лабораторен анализ, която показва наличие на растителна мазнина в продукта. На отговорника по Системата за самоконтрол е съставен АУАН, а на управителя на фирмата е връчена заповед за спиране на експлоатация на обекта.

Още 3 броя тенекии със сирене по 14 кг без придружителни документи са открити при проверка на търговски обект. Става въпрос за магазин "Класик" на фирма ЕТ "Станко Атанасов". На предприятието е съставен АУАН, а на управителя е връчена заповед за спиране от експлоатация на обекта.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...