Мъжете получават средно с 9% по-голямо възнаграждение от жените на същата позиция

08.03.2019 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Разликата между половете е по-значима, когато се анализира заплатата на една и съща позиция, защото тогава сравнението е за едно и също натоварване и еднакви изисквания като опит, образование и умения
Мъжете получават средно с 9% по-голямо възнаграждение от жените на същата позиция
Снимка: БГНЕС

Мъжете получават средно с 9% по-голямо възнаграждение от жените на същата позиция в работата, сочи изследване на международната онлайн платформа за заплати Paylab и Zaplatomer.bg за многообразието на работното място през 2019 г, данни от което разпространи JobTiger.bg.

Разликата между половете е по-значима, когато се анализира заплатата на една и съща позиция, защото тогава сравнението е за едно и също натоварване и еднакви изисквания като опит, образование и умения, уточняват авторите на доклада.

Фактори за по-ниското заплащане на жените

Разликата в заплащането в полза на мъжете често е резултат от прекъсването в кариерата на жените, за да имат деца. Необходимостта да балансират семейните и работните си задължения често кара жените да приемат работа, която отнема по-малко от времето им. Също така в сравнение с мъжете те се стремят по-малко към управленски позиции.

Компаниите полагат големи усилия за насърчаване на повече разнообразие на работното място и за създаване на условия на работа за жените, които да им гарантират еднакви възможности и по-силна мотивация да се върнат на работа възможно най-скоро след майчинството, сочи проучването.

Друг фактор, определящ разликата между половете, е, че жените се насочват към по-ниско платени позиции. Изборът на професия оказва голямо влияние върху цялостното възнаграждение на жените. Например, жените преобладават в сектори като администрация, счетоводство, здравеопазване и социални грижи, човешки ресурси, образование и фармация.

Мъжете са повече в най-добре платените индустрии, включително ИТ, мениджмънт, транспорт и логистика, строителство, енергетика, телекомуникации производство и технологии. Областите с по-балансирано съотношение между мъже и жени включват търговия и култура, банки, маркетинг, туризъм и услуги.

Жените имат повече възможности, отколкото в миналото

Работата дава възможност на жените за по-голяма финансова независимост. Постепенно в обществото се променя възприятието за жените по отношение на техните професионални стремежи и цялостна свобода на избор в личния им живот.

Милениалите имат много повече възможности за работа и кариера, отколкото предишните поколения. Благодарение на професионалния си опит те имат по-голямо самочувствие и амбиция. Разнообразието на работното място и в частност многообразната работна сила допринася за това.

Подкрепата на многообразието на работното място от страна на компанията е израз на зряла корпоративна култура, а най-голямата полза е разнообразието на гледни точки и подходи, които допринасят за решаването на работни задачи, отбелязва анализът.

Майките се възприемат положително на работното място

Жените често се сблъскват със значителни предизвикателства, когато се връщат на работа след прекъсване на кариерата. 37% от служителите имат колеги, които са майки на деца под 10-годишна възраст на работното място. Служителите най-често работят с тях в области като обслужване на клиенти, текстилна промишленост, публична администрация и банки.

Майките са възприемани най-положително в сравнение с всички изследвани групи. 32% от анкетираните се радват, че имат такива колеги на работното място. Само според 2% от хората присъствието на майки на работното място е пречка.

Финландия и Хърватия са най-отворени към майките на работното място. Обратно, служителите в Словакия имат най-ниско ниво на приемане на майките сред изследваните страни. В най-малка степен служителите работят с майки в Словакия и Чехия.

Около 6 от 10 жени в ЕС получават трудово възнаграждение

Заетостта на жените в Европейския съюз (ЕС 28) е 66,5%. Броят на жените, които получават заплата, продължава да расте от година на година. Заетостта на жените в ЕС, според данни на Eurostat, се е увеличила с 6% за последните десет години.

Най-голяма промяна в наемането на жени има в Малта, Германия и новите страни членки, включително Полша, България и Унгария, където заетостта на жените се е увеличила с 10% за последното десетилетие.

Традицията при работещите жени варира в различните държави

Мъжете са с 11,5% по-активни в трудовата заетост, в сравнение с жените като цяло в ЕС. Традицията при работещите жени варира в различните европейски държави и зависи от много фактори. Страните, в които заетостта на двата пола е най-балансирана, включват предимно северните държави като Литва, Финландия, Норвегия, Швеция и Латвия, където разликата в заетостта между мъжете и жените е по-малко от 5%.

Държавите, в които разликите в заетостта при жените са най-големи, са Малта, Италия, Гърция, Румъния и страните от Централна Европа, вкл. Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Гъвкавите придобивки са привлекателни за жените

Наличните работни места на непълно работно време също увеличават участието на жените на пазара на труда, като такива позиции са най-достъпни за жените в Нидерландия, Австрия и Германия. Те също така предлагат по-добри възможности за намиране на баланс работа-личен живот.

Според данни на Paylab.com, най-привлекателните нефинансови придобивки включват гъвкавото работно време. Все повече компании предлагат на своите служители гъвкаво работно време, възможност за работа от вкъщи и повече дни отпуск. Тези нефинансови придобивки насърчават жените да се присъединят към пазара на труда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net