Бизнес климатът се подобрява в началото на годината

28.01.2022 | 12:20
по статията работи: econ.bg
През януари стопанската конюнктура в страната се подобрява за втори пореден месец в резултат на по-добри нагласи в повечето наблюдавани сектори - промишленост, търговия на дребно и строителство
Бизнес климатът се подобрява в началото на годината
Снимка: под лиценза на creative commons

През януари стопанската конюнктура в страната се подобрява за втори пореден месец в резултат на по-добри нагласи в повечето наблюдавани сектори - промишленост, търговия на дребно и строителство, като известно влошаване се наблюдава единствено в сферата на услугите.

Все повече мениджърите във всички стопански сфери прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се покачва през януари с 1,5 пункта спрямо декември, когато нарасна с 2,6 пункта, пречупвайки тенденцията на спад през предходните четири месеца.

По този начин показателят на стопанската конюнктура опитва да се върне над неговото дългосрочно осреднено ниво, но все още отстъпва от върховете, достигнати в края на пролетта и началото на лятото на 2021 г., когато индексът успя да се възстанови от рекордните дъна през март и април 2020 г. (по време на първия пандемичен локдаун).

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през януари с 2,6 пункта след понижение с 0,7 пункта през декември, като последната анкета на НСИ отчита намаляване на негативизма в оценките и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията. Благоприятни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.

През периода октомври 2021 г. - януари 2022 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4,8 на 5,0, а средното натоварване на мощностите нараства с 0,8 пункта и достига 75%, показва последното бизнес проучване на НСИ.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и недостатъчното търсене от страната.

По отношение на продажните цени в промишлеността се увеличава делът на мениджърите, които прогнозират нарастване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца, като този дял вече достига 28,6%.

През януари 2022 г. показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 1,2 пункта спрямо декември 2021 г., когато се повиши с 3,3 пункта, като има подобряване на очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им през следващите шест месеца. Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо октомври 2021 г. и се оценява на 5,7 месеца.

Същевременно мениджърите очакват увеличение на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени нараства делът на строителни предприемачи, които продължават да очакват продължаващо ценово повишение през следващите три месеца.

През януари съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 1,8 пункта спрямо декември 2021 г., когато скочи с 4,9 пункта, като подобрението в началото на 2022 г. се дължи на благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Последната анкета на НСИ регистрира като позитивните прогнозите на търговците на дребно за поръчките както от вътрешния, така и от външния пазари през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, посочена от 61% от предприятията, следвана от известно засилване на негативното влияние на конкуренцията в бранша, която измества на трето място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене.

До 30,5% нараства делът на търговците на дребно, които очакват увеличаване на цените през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава през януари с 0,6 пункта, но след скок с 5,9 пункта в края на 2021 г., като това леко влошаване е в резултат на изместването на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото" ниво.

По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция обаче се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са резервирани.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор.

В сравнение с декември 2021 г. нараства делът на мениджърите, които предвиждат през януари продажните цени да се повишат през следващите три месеца

Трябва да се има предвид, че подобряването на стопанската конюнктура в нашата страна от края на 2021 г. и началото на 2022 г. идва на фона на нова вълна на коронавирусната пандемия и на фона на растяща инфлация не само у нас, но и в глобален план, дължащата се в най-голяма степен на силен ръст на енергийните цени (електричество, природен газ и суров петрол) и на недостиг на суровини и материали за производството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...