Вдигат пенсиите с 12%, минималната е под въпрос

01.06.2023 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Променят правилата за получаване на социална пенсия за старост. Предлагат правителството да реши дали да има увеличение на минималната пенсия
Вдигат пенсиите с 12%, минималната е под въпрос
Снимка: под лиценза на creative commons

Вдигането на пенсиите с 12% от 1 юли ще бъде гарантирано с предложението на служебния кабинет за удължаване действието на бюджета за 2022 г., което е внесено в парламента. Но дали да бъде увеличена минималната пенсия и с какъв процент ще трябва да реши правителството, без значение дали е служебно или има редовен кабинет, предвиждат предложените текстове.

В разработения от Министерството на финансите проект на бюджета за 2023 г. беше заложено увеличение и на минималната пенсия от 1 юли с 12% от сегашните 467 лв. на 523,04 лв. Но решението дали това ще стане трябва да бъде взето от парламента или с закона за удължаване на бюджета депутатите да прехвърлят тази отговорност на правителството.

Повече хора ще имат право да получат социална пенсия за старост, ако парламентът приеме предложеното удължаване на бюджета. В момента право на социална пенсия за старост имат хора, навършили 70 години, които нямат друга пенсия и средният годишен доход на човек от семейството им е под гарантирания минимален доход за последните 12 месеца. Гарантираният минимален доход е 75 лв. Това означава годишният доход на човек да е под 900 лв.

С промени в Кодекса за социално осигуряване вече е решено социалните помощи да зависят не от гарантирания минимален доход, а от линията на бедност, която за миналата година беше 413 лв., а за настоящата е 504 лв. С проекта за удължаване на бюджета се предлага право на социална пенсия за старост да имат хора, навършили 70 години, които нямат друга пенсия и годишният доход на член от семейството им е под 30% от линията на бедност за последните 12 месеца. Предвижда се промяната да влезе в сила от 1 юни. Така право на социална пенсия от 1 юни ще имат хората, с доходи на човек от семейството под 1623 лв. за последните 12 месеца. След това всеки месец този праг ще расте, защото периодът от 12 месеца назад ще обхваща повече месеци от 2023 г., когато линията на бедност е по-висока.

Сега социалната пенсия за старост е 247 лв. Дали тя да бъде увеличена с 12% и дали ще достигне 276,64 лв., ще трябва да реши правителството.

С удължаването на бюджета предлагат всички пенсионерите с трайно намалена работоспособност, на които е определена чужда помощ, да получават към определената им пенсия добавка в размер 75% от социалната пенсия за старост. Сега право на такава добавка имат само пенсионери с поне 90% намалена работоспособност и определена чужда помощ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 05.09   1698 г. – Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и...
Полезно от Мрежата
7sport.net