Велико Търново остава без парно

11.01.2010 | 10:41
по статията работи:
Заради дългове "Овергаз Север" спира синьото гориво на "Топлофикация ВТ"
Велико Търново остава без парно

3500 домакинства, четири детски градини, четири училища, Старческият дом “Венета Ботева”, Домът за деца, лишени от родителска грижа “Пеньо и Мария Велкови” и Националният военен университет “Васил Левски” във Велико Търново остават без парно и топла вода. Това заяви вчера инж. Милчо Михайлов, заместник изпълнителен директор на “Топлофикация ВТ”.

"На 6 януари получихме писмо от “Овергаз Север”, че в 8 ч. на 13 януари ни спират газоподаването, защото имаме затруднения с плащането на авансовите вноски и не можем да гарантираме бъдещи плащания за природен газ", каза инж. Михайлов. Той твърди, че топлоцентралата няма неплатени стари сметки, но не може да направи авансовите плащания, които се дължат на 7 и 20 число от месеца.

За януари трябва да направим две плащания по 296 000 лв. За авансa, който дължим на 7 януари, не можем да платим 110 000 лв., които евентуално ще бъдат взети от банковата ни гаранция. Но за 20 януари не можем да направим плащане. Отделно по договора с газоснабдителната компания сме задължени да поддържаме пълен резерв от 850 хил. лв., който сме стопили и от него са останали само 100 хил. лв., каза шефът на “Топлофикация ВТ”.

Основният проблем според топлоцентралата са неплатените сметки на Националния военен университет, които са в размер на 380 хил. лв. Писмото за спиране на природния газ към “Топлофикация ВТ” е изпратено по факса до Министерството на отбраната, но няма отговор дали и кога ще има погасяване на дълга, посочи инж. Михайлов.

“Безобразие, наглост и дебелащина е държавата да е най-големият хитрец на пейката на неплатилите”, коментира ситуацията инж. Милчо Михайлов. Той заяви, че не можел да запорира сметките на НВУ или да му спре парното. От 30 години по традиция военното училище закъснява с плащанията, посочи шефът на “Топлофикация ВТ”. По думите му топлоцентралата има незначителен резерв от мазут и дървесни стърготини като алтернативно гориво, които обаче ще стигнат само за пет дена работа на дружеството. Битовите абонати имат неплатена топлинна енергия за 700 хил. лв.

Събираемостта на сметките в града е 75%. Заради проблеми с плащанията на природния газ, през януари 2008 г. “Овергаз” спря синьото гориво на топлоцентралата, пише в. "Янтра Днес".

Ако “Топлофикация ВТ” си плати до 12 януари дължимото по авансовото плащане и успее да си възстанови банковата гаранция в пълен размер, няма проблеми и газоподаването ще продължи. В противен случай спираме природния газ на топлоцентралата, както съм посочил в писмото, защото нямаме сигурност. “Топлофикация ВТ” е длъжна да си събере вземанията от държавата и гражданите, с които да си плати сметките за газ. Ако не може да го прави, да води дела. Ние също си плащаме газа на “Булгаргаз”, не го получаваме даром. Държавата да намери пари и за военните, както намери за юристите и лекарите. Всеки да си научи да си плаща, безплатен обяд няма, заяви Стоян Манолов, изп. директор на “Овергаз Север”.

Неплатените сметки на Националния военен университет “Васил Левски” не са 380 хил. лв., а 360 хил. лв. Ние не сме основният проблем на “Топлофикация ВТ”. Министерството на отбраната има дългове от 400 млн. лв. и НВУ е от последните му грижи. Бюджетът на военния университет стига само за осигуряване на 95 % от парите за заплати. Ще си погасим дълговете, но поетапно. Започваме да пращаме от този месец. Ще внасяме по 30-40 хил. лв. Парите са спестени от заплати и с тях постепенно ще се разплащаме към кредиторите. Надяваме се второто и третото тримесечие да са по-добри, но нямам категоричен отговор кога напълно ще се разплатим за храна, вода и парно. Курсантите от пет менюта, минаха на едно. Пред угроза сме да ни спрат и тока. НВУ също има да получава неразплатени суми. Различните видове въоръжени сили на БА ни дължат 300 хил. лв. за образователни услуги, каза бриг. ген. Цветан Харизанов, началник на НВУ “В. Левски”.

Не съм получавал писмо от “Топлофикация ВТ”, че има опасност детските градини, училищата и старческият дом да останат без централно парно отопление заради финансови притеснения на топлоцентралата. Ако парното бъде спряно, няма да оставим децата и възрастните на студено. Отоплителните инсталации са пригодени и за алтернативно гориво, имаме варианти. Има резерви количества нафта и с тях ще поддържаме отоплението, каза Йордан Грозданов, заместник-кмет по хуманитарните дейности в общината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 28.03   37 г. – Сенатът на Римската империя удостоява император Калигула с титлата Принцепс. 193 г. – Римският император Пертинакс е убит от Преторианската гвардия,...
Полезно от Мрежата
7sport.net