Заради липсата на държавен бюджет фирмите не могат да раздават ваучери на служителите си

19.01.2022 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Заради липсата на гласуван бюджет за 2022 г. няма утвърдена годишна квота за предоставяне на ваучери за храна и така фирмите не могат да ги разпределят. Не е определена индивидуална квота и общ брой на индивидуалните квоти
Заради липсата на държавен бюджет фирмите не могат да раздават ваучери на служителите си
Снимка: под лиценза на creative commons

Заради липсата на гласуван бюджет за 2022 г. няма утвърдена годишна квота за предоставяне на ваучери за храна и така фирмите не могат да ги разпределят. Не е определена индивидуална квота и общ брой на индивидуалните квоти, съобщават от Министерството на финансите.

Съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна се утвърждава със закона за държавния бюджет на страната за съответната година. Министърът на финансите със заповед определя за всяка календарна година индивидуална квота за предоставяне на ваучери за храна и общ брой на индивидуалните квоти, определен като съотношение между размера на общата годишна квота и размера на индивидуалната квота.

На практика в момента липсва нормативно основание за разглеждане на заявления за получаване на индивидуална квота, съобщават от финансовото ведомство.

В края на миналата година в Народното събрание бе внесен законопроект за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. С него се предлагат разпоредби, уреждащи специфични обществени отношения до приемането на съответните закони за 2022 г., включително по отношение на общата годишна квота за ваучерите за храна. Законопроектът бе гласуван на първо четене на 12 януари, а до 17 януари бе срокът за предложения преди второто гласуване.

Министерството на финансите има готовност за своевременно определяне на индивидуална квота за предоставяне на ваучери за храна и общ брой на индивидуалните квоти, при съобразяване на окончателните текстове в закона. Във връзка с това заявления за получаване на първа индивидуална квота за 2022 г. следва да се подават едва след приемане на нормативно основание. Според разпоредба индивидуалните квоти се предоставят в последователността на постъпване на заявленията до изчерпване на общия брой квоти.

По този начин всички оператори на ваучери за храна ще бъдат поставени в равностойно положение при приемането на закона. Освен това оператор, подал заявление преди приемането на нормативно основание за това, няма да бъде привилегирован спрямо друг оператор, който действа съобразно закона. На 9 януари Асен Василев заяви, че през 2022 г. е възможно да се вдигне месечната сума, която да се изплаща към заплатата чрез ваучери - от 80 на 200 лева.

"Министерството на финансите ще направи необходимото за своевременното предоставяне на индивидуални квоти за 2022 г., когато са налице условията за това. В ситуацията с ваучерите за храна се касае за упражняване на значими социални права от работниците и служителите. Това кореспондира и със съответните данъчни преференции за работодателите. Затова считаме, че е необходимо операторите на ваучери за храна, работодателите и работниците и служителите да се отнесат с разбиране и търпение в сегашната ситуация", пише още в съобщението.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...