Дончев: Темата за европарите премина от сензацията към скуката

29.06.2012 | 15:29
по статията работи: Ралица Стоянова
Договорили сме 76% от средстватаот Европейския съюз, разплатили сме 27%
Томислав Дончев
Томислав Дончев
Снимка: Булфото

"Опитите за измами и грешките по оперативните програми са затворена тема". За това беше категоричен министърът по усвояването на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, който участва в бизнес закуска, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

През последната година грешките са под 2%, а за три от програмите - дори под 1%. Това свидетелства за ефективна контролна система, изтъкна министърът.

"През последната година темата за усвояването на средствата от Европейския съюз отиде от режима на сензациите към полето на скуката, което е добре. Това означава, че нещата се движат нормално - няма скандали, но и няма небивал успех", коментира Дончев.

Договорени са 76% от цялата финансова рамка, разплатени са 27%. Министърът заяви, че се надява до края на 2013 г. да договорим 90% от средствата, които да бъдат платени през 2015 г.

Според министър Дончев причината за неубедителния старт на усвояването на евросредствата е бил рефлексът и на публичния, и на частния сектор, които са изпитвали проблеми при планирането и подготовката на проекти и документи и са имали "други разбирания за прозрачност и конкуренция".

Придобивайки имунитет от една болест към друга, е добре да постигнем и стабилно здраве - така метафорично министърът изрази намерението европарите да се усвояват все по-бързо и ефективно. Средствата през следващия програмен период (2014 - 2020 г.) определено ще бъдат повече отколкото са за този. Най-същественият въпрос остава каква е ползата за икономиката от тези пари, заяви Дончев. Според него те трябва да допринасят за постигане на двете основни цели на страната - по-високо качество на живот и по-конкурентоспособна икономика.

Според Дончев двата основни проблема пред бизнеса са качеството на работната сила и на административното обслужване. Решението на първия проблем са реформи в образователния сектор, а на втория - синхронна система за външно оценяване на дейността на администрацията.

Риск е да раздробяваме прекалено много оперативните програми. Така Дончев коментира идеята през следващия период да се създаде програма "Образование и наука. Въпросът не е оформянето на специална програма за образованието, а в адекватното планиране и бързото движение на парите към сектора. В момента това не се случва, смята министърът.

Инвестициите в сектора в момента не са интегрирани. Като пример министърът даде училища, чиято база е ремонтирана, но няма подобрение по отношение на качеството на работа.

До септември работна група трябва да предложи на Министерския съвет мерки за подобряване на качеството на образованието. Тогава ще се реши дали да има отделна оперативна програма за сектора. Другият вариант е инвестициите на минават през програмите "Конкурентоспособност” и "Развитие на човешките ресурси”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...