Тръгва нова здравна програма за възрастните във Варна

04.01.2012 | 10:50
по статията работи: Апостол Апостолов
С бюджет от 184,2 млн. лв. общината затяга колана
Тръгва нова здравна програма за възрастните във Варна
Снимка: Econ.bg

Нова програма в сферата на здравеопазването е предвидила кметската администрация в проектобюджета на общината за 2012 г. Става въпрос за проекта "Здраве в третата възраст". Той цели разпространение на актуална здравна информация за възрастни хора, съобщи в. "Черно море".

Наред с това обаче ще продължи финансирането на програмите за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското здраве, както и на ин витро програмата.

Новият бюджет трябва да обезпечи и цялостната издръжка на 120 социални асистенти на деца със специални образователни потребности, интегрирани в масовите училища и детските градини. За сметка на местната хазна ще се проведе информационна кампания за приемно родителство и ще се реализира програма за ранна превенция на умствените увреждания.

През тази година същевременно се предвижда да бъдат осигурени нови 500 места в детските градини. За да се изпълнят тези планове, общината е набелязала разширението на ЦДГ № 8, ЦДГ № 21, ЦДГ №3, ОДЗ №11 и ОДЗ №24, както и построяването на нова детска градина на ул. "Капитан Райчо" за 100 деца, която е съвместен проект с Министерството на труда и социалното подпомагане.

Около 30 млн. лв. по-малко предвиждат общинските финансисти във в хазната на Варна за 2012 г. На толкова възлиза разликата между актуализираната макрорамка на бюджет 2011 в размер на 214,1 млн. лв. и заложените за новата година 184,2 млн. лв. Това стана ясно на състоялото се в работните дни между коледните и новогодишните празници обществено обсъждане на финансовите планове на администрацията.

"Отново ще заложим на програмен бюджет, ориентиран към проекти със социална насоченост, към развитие на здравеопазването, спорта, младежките дейности и превенциите. В условията на тежка икономическа криза общината възнамерява да запази данъчната тежест за гражданите. Непроменен ще остане и размерът на таксите", увери Стефка Господинова, шеф на общинската финансова дирекция. На базата на предвижданията собствените приходи и държавните трансфери ще запазят равнището си и през 2012-а. Числеността на персонала обаче ще намалее с не по-малко от 15 на сто. Новост в бюджет 2012 е и въвеждането на системата на делегиран бюджет за общинските детски градини.

В планираната макрорамка са заложени 104,8 млн. лв. местни приходи и 79,3 млн. лв. постъпления от делегирани държавни дейности.

Предвидено е и мостово финансиране на проекти от ФЛАГ на стойност до 10 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани за "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. Златни пясъци" по линия на ОП "Околна среда".

Освен това към 3,6 млн. лв. от сумата ще бъдат предназначени за "Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда" по ОП "Регионално развитие". Със средствата ще се покрият част от разходите по реконструкцията на ул. "Ген. Колев", на северното платно на ул. "Царевец", на междублоковото пространство в района на ул. "Чаталджа".

До 2,28 млн. лв. пък са предвидени за "Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.". Така ще се обезпечи проектната готовност за изграждане на канализация, водоснабдяване и 3 колектора за битови и дъждовни отпадъчни води на общо 16 обекта във Варна и околностите. Средства за самата им реализация общината ще търси през следващия програмен период. Очаква се необходимите за целта разходи да стигнат 200 - 300 млн. лв., обясни д-р Петър Радушев, който оглавява дирекцията, ангажирана с общинските европроекти.

Наред с това кметските финансисти планират и поемането на дългосрочен дълг от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Целта е да бъде реализирано дълбоководното заустване на пречистени води от ПСОВ - "Златни пясъци". Максималният размер на заема може да достигне до 9,3 млн. лв.
Малко над 1 млн. лв. от бюджета ще отидат за дофинансиране на държавни дейности, информира още Стефка Господинова. Тази година най-голяма част от парите в местната хазна - към 68,9 милиона, ще бъдат похарчени за системата на образованието.

За капиталови разходи кметската администрация залага малко над 20 млн. лв. 9,7 млн. лв. са набелязани за поддръжката на уличната мрежа, 4 млн. лв. - за рехабилитация, а 1 млн. лв. - за основни ремонти. 8,5 млн. лв. са предвидени за социалната политика на общината, 9,7 млн. лв. - за автобусните карти на пенсионери и ученици, а 7,8 млн. лв. - за култура.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 13.01   1610 г. – Галилео Галилей открива спътник на Юпитер – Калисто. 1822 г. – В Гърция е приет дизайнът на сегашния национален флаг. 1854 г. – Във...