Европа вече има единен пазар на електрическа енергия "В рамките на деня"

01.12.2022 | 11:55
по статията работи: econ.bg
През границите на Гърция и Словакия (Гърция- Италия и Гърция-България, както и Словакия-Чехия, Словакия-Унгария, Словакия-Полша) вече се разпределя трансгранична преносна способност посредством непрекъсната търговия в „В рамките на деня“
Европа вече има единен пазар на електрическа енергия "В рамките на деня"
Снимка: БГНЕС

Номинираните оператори на пазара на електрическа енергия (НОПЕ) и Операторите на преносни системи (ОПС), участващи в пазарното обединение „В рамките на деня“ в Европа (SIDC- с предишно наименование XBID), потвърждават успешния старт на четвъртата вълна на обединението.

През границите на Гърция и Словакия (Гърция- Италия и Гърция-България, както и Словакия-Чехия, Словакия-Унгария, Словакия-Полша) вече се разпределя трансгранична преносна способност посредством непрекъсната търговия в „В рамките на деня“.

„С това обединение на практика имаме единен пазар на електрическа енергия в ЕС на сегмента „В рамките на деня“. България е част от него вече три години и енергийната борса оперира изключително успешно в рамките на обединението“, заяви Константин Константинов, изпълнителен директор на „Българска независима енергийна борса“.

SIDC към момента обединява пазарите за непрекъсната търговия “В рамките на деня” на 25 страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Пазарното обединение „В рамките на деня“ се базира на обща IT система с общи модули за подаване на оферти, за управление на капацитети и за доставки. Тя позволява да се сключват сделки между търговски участници в различни пазарни зони в рамките на пазарното обединение, докато има наличен свободен преносен капацитет. Системата позволява както експлицитното разпределение на преносни способности (одобрено от съответните регулаторни органи), така и имплицитно непрекъснато разпределение. Тази функционалност е в синхрон с Европейския целеви модел за интегриран пазар „В рамките на деня“.

Разширяването на европейския пазар „В рамките на деня“ е ключов компонент от процеса на завършване на Европейския вътрешен пазар на енергия. С нарастващия дял на мощностите с непостоянна генерация в европейския енергиен микс, свързването на пазарите „В рамките на деня“ чрез трансгранична търговия е изключително важен инструмент за пазарните участници за поддържане на

балансирани позиции. Целта на инициативата пазарно обединение „В рамките на деня“ е да повиши ефективността на търговията в рамките на деня.

„Българска независима енергийна борса“, дъщерна компания на БФБ, е лицензирана да организира борсов пазар на електрическа енергия в България през 2014 година. Тя осигурява конкурентна платформа за търговия с електрическа енергия, която дава възможност на търговските участници да сключват сделки на пазарни цени посредством разнообразни продукти. За целта БНЕБ оперира борсовите сегменти „В рамките на деня“, „Ден напред“ и „Двустранни договори“. Дружеството е пълноправен член на SDAC (Single Day-Ahead Coupling, с предишно наименование MRC - Multi-Regional Coupling) и асоцииран член на PCR (Price Coupling of Regions). От 2016 г. БНЕБ е пълноправен член и на асоциацията на европейските енергийни борси Europex.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 09.03   1074 г. – Папа Григорий VII отлъчва от църквата всички женени свещеници, с което окончателно утвърждава целибата в католическата църква. 1230 г. – В Битката...
Полезно от Мрежата
7sport.net