Строят нов ветроенергиен парк в Балчишко

15.03.2012 | 16:15
по статията работи: Петър Чернев
Насрочени са срещи за обществено обсъждане на доклада за ОВОС. Очаква се строителството да започне възможно най-скоро
Строят нов ветроенергиен парк в Балчишко
Снимка: Sxc.hu

Предстои поредна мащабна инвестиция във вятърни генератори в община Балчик. Софийското дружество "Див Уинд"* възнамерява да построи енергиен парк "Дъбрава", в който ще се включват 73 перки. Очаква се строителството да започне възможно най-скоро. Това коментира специално за Econ.bg Каспер Йорн Йенсен - проект-менинджър в "Див Уинд”. Той отказа да посочи в какъв размер ще бъде направената инвестиция.

Инвестиционното предложение предвижда и изграждане на подстанция и съпътстваща пътна и кабелна инфраструктура в землищата на шест балчишки села - Дропла, Дъбрава, Кремена, Царичино, Сенокос и Соколово. Насрочени са срещи за обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Те трябва да се състоят на 2 април. Първите дискусии ще бъдат от 9,00 часа в пенсионерския клуб на село Соколово, по-късно от 12,00 е срещата в клуба на село Дъбрава, а следобед от 15,00 часа инвестицията ще се разисква в заседателната зала на Община Балчик. За жителите на селата Царичино, Сенокос, Дропла и Кремена ще бъде организиран транспорт, посочва Радио Варна. 

Докладът за въздействието върху околната среда и върху защитени зони “Белите скали”, “Батова”,” Балчик” и “Крайморска Добруджа” за опазване на дивите птици, природните местообитания и дивата флора и фауна са на разположение на интересуващите се всеки работен ден в Община Балчик и в кметствата на селата, чиито землища засяга инвестицията.

*Справка на сайта на компанията показва, че тя разработва ветроенергийни проекти, използвайки опита на немската  Wolkswind GMBH и датската Suzlon Wind Energy. Основният бизнес на "Див Уинд" е разработването на нови проекти, както и закупуването на вятърни проекти в различни етапи от развитието им, с цел те да бъдат изградени успешно.

Припомняме ви, че най-големият ветроенергиен парк в България се намира край Каварна. Той беше официално присъединен към националната електроенергийна система през есента на 2009 г. Съоръжението разполага с 52 турбини, инвестицията в него възлиза на 270 млн. евро. Паркът е изграден и се експлоатира от AES Geo Energy - смесена компания между AES и българо-немското дружество Geo Power. "Св. Никола" има капацитет от 340 гигаватчаса годишно, а енергията му се изкупува от НЕК.

В края на 2011 г. беше обявено, че  AES GEO Energy планира изграждането на втори ветрогенераторен парк край Каварна.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилийска се омъжва за...