Според БСК реалната безработица надхвърля 20%

28.09.2012 | 14:40
по статията работи: Петър Чернев
През последните 12 месеца са били закрити 93 000 работни места
Според БСК реалната безработица надхвърля 20%

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, заместник-председателят на организацията Димитър Бранков и главният директор „Осигурителни отношения“ Григор Димитров участваха днес, 28 септември 2012 г., в среща с делегацията на Комисията по заетост и социални въпроси към Европейския парламент, която е на визита в България.

Основните въпроси, които гостите разгледаха по време на своето двудневно посещение, са българският пенсионен модел, както и състоянието на пазара на труда в страната, информира БСК.

Божидар Данев представи пред гостите от Европейския парламент данни за актуалната тежка ситуация на пазара на труда в България. Само през последните 12 месеца са били закрити 93 000 работни места, а реалното ниво на безработица (при отчитане и на нерегистрираните в бюрата по труда обезкуражени лица) е 20.2%. Особено притеснително е нивото на младежката безработица, която надхвърля 30%.

Данев определи като крайно нереалистични част от националните цели, заложени в стратегията „България 2020“, в т.ч. целта за постигане на 76% коефициент на заетост, при положение, че има трайна тенденция за намаление на този показател и към момента той е 57%.

Според изпълнителния председател на БСК основното конкурентно предимство на страната ни продължават да бъдат ниските заплати, но последните данни показват, че техният ръст вече няколко тримесечия изпреварва ръста на производителността. Отчитаното напоследък нарастване на заплатите според Данев се дължи най-вече на освобождаването на нискоквалифицирани работници, частичното осветляване на икономиката и увеличението на социално-осигурителните прагове.

Сред факторите за тежката ситуация на пазара на труда е и недостатъчно гъвкавото и крайно остаряло трудово законодателство, вкл. нормативната уредба за колективните трудови договори. Проблем е и практиката за административно разпростиране на колективните трудови договори върху фирми, които не са страни по тях, както и административното налагане на минимални осигурителни прагове върху сектори, които не са сключили съответните споразумения със синдикатите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 15.07   1099 г. – По време на Първия кръстоносен поход приключва обсадата на Йерусалим, при която кръстоносците успяват да проникнат в града. 1240 г. – Състои се...