Очаква се Федералният резерв да предприеме икономически стимули

30.07.2012 | 18:40
по статията работи: Петя Бързилска
Темпът на растеж на американската икономика е достигнал 1,5% за второто тримесечие на 1012 г.
Очаква се Федералният резерв да предприеме икономически стимули
Снимка: Sxc.hu

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке вероятно ще погледне по-обстойно на възможността за намаляване на лихвения процент по банковите резерви*, за да намали краткосрочната цена на финансиране. Мярката също така би стимулирала забавящия се темп на растеж на икономиката, коментира агенция „Блумбърг“.

В средата на този месец Бернарке заяви, че намаляване на лихвения процент от сегашното му ниво в размер на 0,25% ще е една от няколкото стимулиращи мерки, които Федералният резерв може да предприеме, за да намали безработицата, надвишаваща 8% от повече от три години. От друга страна през февруари тази година той изказа противоположно твърдение, като заяви, че намаляването на лихвата може да прогони инвеститорите от краткосрочните парични пазари.

Те го обмислят“, заяви главният финансов икономист на компанията за финансови услуги Jefferies&Co Уард Маккарти. Решението на Европейската централна банка от 5 юли 2012 г. да намали лихвата по депозитите до 0% събужда интереса от подобна стратегия и за американския банков регулатор, каза още Маккарти.

Тази седмица ще се проведат срещи на управителите на Федералния резерв и на Европейската централна банка, на които ще се обсъждат възможни мерки за съживяване на икономиката.

В края на миналата седмица американски правителствен доклад показа, че темпът на икономически растеж в САЩ през второто тримесечие на 2012 г. се е понижил до 1,5% на годишна база на фона на намалялото потребителско търсене. За сравнение през същия период на миналата година увеличението е било в размер на 1,9%.

*Минималните и допълнителните банкови резерви на търговските банки се държат в сметки на Федералния резерв на САЩ. В момента той плаща лихва по банковите резерви, като по този начин те се явяват ефективна горна граница на средствата, с които разполага институцията, преди да започне да губи пари вследствие на разминавания по лихвените плащания по активите и тези по задълженията си.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 26.07   811 г. – В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит. 1529 г. –...