Щетите за икономиката ни от горските пожари от началото на годината са за 5 млн. лв.

10.09.2016 | 16:10
по статията работи: econ.bg
Щетите за икономиката ни от горските пожари от началото на годината са за 5 млн. лв.
Снимка: Снимка: МВР

Преките щети от горските пожари, бушували в страната от началото на годината досега, се равняват на 5 млн. лв., заяви зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов по време на представянето на мерки на министерството за превенция на пожарите. За сравнение в началото на август 2015 г. те са възлизали на 10 млн. лв.

Той обяви, че се предвижда създаване на публичен регистър на пожарите в горите и в земеделските територии. "Към момента в горите са възникнали 398 пожара, които са засегнали около 50 хил. дка горска площ, в което е много под средната годишна цифра за последните 10 години, благодарение на взетите организационни, информационни и други мерки от служителите на горите, от "Пожарна и аварийна безопасност" и от останалите служители".

Костов допълни, че амбицията на министерството е броят на пожарите да се сведе до тези, които възникват по естествен път. И благодари на всички доброволци, кметове на общини, пожарникари и горски служители, които са се включили в овладяването на пожарите.

Зам.-министърът каза и, че "Министерство на земеделието и храните инициира изготвяне на пакет от мерки за подобряване на превенцията срещу пожарите, идващи от земеделски територии в горите". Костов обясни, че със заповед на министър Десислава Танева е създадена работна група, която да анализира и предлага мерки за превенция срещу пожари, които се разпространяват от горски територии. В нея участват представители на Министерство на околната среда и водите, Държавен фонд "Земеделие", Изпълнителна агенция по горите, дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР и Националното сдружение на общините.

По думите на друг заместник-министър Свилен Костов ще се въведе нова мярка, с която ще се ограничават ползватели, заради които са възникнали пожари, при ползване на общински поземлен фонд, както и ще се регулира видът на техниката, която се използва за почистване на земеделските площи.

Предвижда се в заявлението за подпомагане за директни плащания да има и декларация с изисквания, които земеделските стопани трябва да спазват. Костов допълни, че експерти от фонд "Земеделие" ще проверяват постоянно затревените площи още в рамките на подаване на заявленията за подпомагане. "Това са мерките, които са пряко свързани със субсидиите и съм сигурен, че ще има ползотворен ефект още от следващата стопанска година", заяви той и допълни, че опожарените земеделски терени не се подпомагат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net