Бюрата по труда очакват заявки от фирмите за обучения

30.08.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Обучението на безработните се финансира изцяло от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия
Бюрата по труда очакват заявки от фирмите за обучения
Снимка: БГНЕС

Работодателите все още имат възможност да получат финансова подкрепа от държавата, за да си осигурят персонал с професионална подготовка, необходима за стопанската дейност на фирмата. В част от бюрата по труда в страната има свободни средства за финансиране на обучения на безработни лица по заявени от

работодателите професии, съобщи Агенцията по заетостта днес.

Освен това в началото на септември бюрата по труда ще започнат да приемат заявки от работодатели, кандидатстващи за преференции и финансова подкрепа за стимулиране на заетостта, в т.ч. и по мярката за дуално обучение.

Агенцията по заетостта продължава да реализира двете мерки за стимулиране на работодателите, които съдействат на безработни лица да придобият професионална квалификация, необходима за работа при тях. Едната мярка е по реда на чл. 63 от Закона за насърчаване на заетостта /ЗНЗ/ и дава възможност работодателите да заявят професионалното обучение, което е необходимо да преминат кандидатите за работа преди да бъдат назначени за поне 6-месечен период на съответните работни места.

Обучението на безработните се финансира изцяло от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия.

Работодателят сам избира обучаваща организация, с която съвместно формират учебния график и провеждат подбор на безработните лица, които да бъдат обучени и впоследствие назначени на работа.

Втората форма за насърчаване квалифицирането на безработни лица е вече популярното "дуално обучение", която Агенцията по заетостта реализира от август миналата година. При нея обучението става в реална работна среда под ръководството на наставник и в професионалното училище или друга обучаваща институция от системата на професионалното образование и обучение.

Чрез нея Агенцията по заетостта стимулира работодателите, осигурили работно място за обучение чрез работа, като предоставя ежемесечно средства за основно трудово възнаграждение за всяко наето безработно лице и неговия наставник. Средствата за работодателите се предоставят за времето на обучението, но за не повече от 36 месеца. Освен това за всяко лице се поемат разходите на обучаващата институция, която провежда обучението по

професията.

Размерите на средствата, които се предоставят по всяка насърчителна мярка или програма на работодателите, обучаващата организация и безработното лице се определят всяка година в Националния план за действие по заетостта.

Работодателите могат да получат подробна информация от всяко бюро по труда, както и от интернет страницата на Агенцията по заетостта.

Оцени статията:
4.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net