Жените в трудоспособна възраст са по-активни от мъжете в търсенето на допълнително обучение

15.09.2017 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Според резултатите от изследването 891 хил. души на възраст 25-64 години са участвали в поне едно неформално обучение през последните 12 месеца
Жените в трудоспособна възраст са по-активни от мъжете в търсенето на допълнително обучение
Снимка: под лиценза на creative commons

Жените в България между 25 и 64 години много по-често са участвали от мъжете в придобиването на допълнително образование или обучение. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Изследването на образованието и обучението на възрастни се провежда веднъж на 5 години във всички държави-членки на Европейския съюз. Наблюдението е проведено в България през периода 18 ноември 2016 г. - 15 януари 2017 г., като е обхванало общо 4812 домакинства. Изследването на образованието и обучението за възрастни се провежда за трети път в България.

Във формално образование през последните 12 месеца са записани близо 114 хил. души, или 2.9% от населението между 25 и 64 години. В сравнение с предходната вълна на изследването, проведено през 2011 г., се наблюдава повишение с 16.7 хил. души. Жените в изследваната възрастова група по-често са участвали във формалното образование, отколкото мъжете. Малко повече от 62 хил. жени са решили да придобият нови знания, докато мъжете са с 10 хил. по-малко.

Във формалното образование или обучение най-висок е дялът на записаните за придобиване на магистърска степен - 53.1 хил. души, или 46.6% от всички записани.

Според резултатите от изследването 891 хил. души на възраст 25-64 години са участвали в поне едно неформално обучение през последните 12 месеца. По този показател се отчита спад с 2 процентни пункта спрямо предходното проучване. Най-активни са мъжете и жените между 35 и 44 години.

Всеки трети завършил висше образование и всеки пети със средно се е включил в някакво неформално обучение. Общо 31.6% от участвалите са трудово заети, уточняват от НСИ.

Най-висок е дялът на обученията на работното място - 59%, следвани от семинари или работни срещи с обучителен характер - 25.4%, курсове – 13.7%, и частни уроци – 2%. Участниците в неформалното обучение са посочили повече от една причина за участието си, като най-голям е дялът на желаещите да извършват работата си по-добре - 70.8%, следван от задължените за участие, наложено от работодателя – 51.2%. Средната сума, отделена за неформално обучение от един човек е 25.9 лв.

Малко над 2 млн. души на възраст между 25 и 64 години пък са участвали в някакъв тип самостоятелно обучение. И по този показател жените са по-активни от мъжете - съответно 52.5 и 49.1%.

Близо 70% от самостоятелно обучаващите се са заявили, че са използвали основно компютър и интернет за тази дейност. С 5% по-малко е дялът на телевизията и радиото. Малко повече от половината анкетирани са уточнили, че разчитат на печатни материали за придобиване на нови знания.

През последните 12 месеца 223.5 хил. души на възраст 25-64 години са потърсили информация за възможностите за образование и обучение, като жените са по-активни от мъжете - съответно 6.7 и 4.6%. 11.5% от населението на тази възраст е заявило нужда или желание за определено обучение, но не са успели да го получат. Основните пречки са липсата на свободно време и твърде високата цена на образователната програма.

Близо половината от участвалите в изследването са заявили, че не са посетили нито едно културно събитие през последната година. Най-посещавани пък са концертите и театралните пиеси, следвани от кино прожекциите.

През последните 12 месеца 53.1% са прочели поне една книга през свободното си време, като този дял бележи ръст от 4.2 процентни пункта спрямо 2011 г. Мъжете, прочели поне една книга през свободното си време, са 45.1%, а жените - 61.2%.

Почти половината от населението между 25 и 64 години чете вестници, включително електронни издания, всеки ден или почти всеки ден. Мъжете са малко по-активни от жените в това отношение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net