Открит е приемът по програма "Пчеларство"

19.12.2011 | 17:37
по статията работи:
Най-голям е бюджетът за подновяването на пчелните кошери в Общността - над 5 млн. лв.
Открит е приемът по програма "Пчеларство"

Открит е приемът по Оперативна програма (ОП) "Пчеларство", информират от Разплащателната агенция (РА) към Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

От 20 декември 2011 г. ще се приемат документи по мерки А "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари" и Е "Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти".

По мерките B "Борба срещу вароатозата", С "Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед" и D "Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността" това ще става от 16 януари 2012 г. Приемът ще продължи до изчерпване на бюджета.

По мерките А и Е могат да кандидатстват браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел. За кандидатстване се допускат и висши учебни заведения, в които се преподава дисциплината "пчеларство" или "пчелна патология". Също така научни асоциации по пчеларство и пчеларски сдружения, регистрирани по реда на Закона
за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), както и научноизследователски институти, в които се извършват изследвания в областта на пчеларството.

При подаване на заявление в РА кандидатите по мярка Е следва да представят становища за одобрение, издадени от комисия от експерти в научната област, извършила оценка на проектите. Комисията се създава със заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По мерки B, C и D заявления могат да подават физически, юридически лица или сдружения на пчелари, регистрирани като земеделски производители, пчелари-проверители, които имат необходимата квалификация за извършване на пролетни профилактични прегледи.

Във връзка с промените в условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 121 "Модернизиране за земеделските стопанства", ДФЗ уточнява, че по сектор 1 на Мярка D от програма "Пчеларство" 2011-2013 са допустими кандидати, които притежават до 150 пчелни семейства.

Бюджетът по Мярка А е на стойност 401 463 лева. Разпределението на субсидиите по дейности е, както следва:

  • Подготовка на обучители - 113 457 лева
  • Прилагане, отпечатване и разпространение на ръководство за добрите пчеларски практики - 122 184 лева;
  • популяризиране на биологични пчелни продукти - 34 910 лева;
  • популяризиране на пчелните продукти - 130 912 лева.

Предвидената финансова помощ по Мярка B е в размер на 654 559 лева. От нея 305 461 лева ще покриват разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване на помощ от пчелари-проверители. Останалите 349 098 са предвидени за закупуване на препарати в борбата срещу вароатозата, одобрени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Мярка С ще изплаща субсидии на стойност 130 912 лева.

Най-голям е бюджетът по Мярка D - 5 149 199 лева. За закупуване на нови кошери са определени 3 141 884 лева. Други разходи, които ще се финансират по мярката, са за поддържане или увеличаване на броя на пчелните семейства - до 1 745 491 лева, както и за покупка и подмяна на пчелни-майки - до 261 824 лева.

Мярка Е разполага с бюджет от 196 368 лева, разпределен по три теми.

Необходимите за кандидатстване документи ще бъдат публикувани интернет страницата на ДФЗ (Dfz.bg) , в менюто "Селскостопански пазарни механизми".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net