Жените и мъжете ще плащат еднакво за застраховки

20.12.2012 | 16:22
по статията работи: Петя Бързилска
Промяната идва, след като Съдът на ЕС постанови, че разликите в размера на застрахователните премии, дължащи се единствено на пола, са несъвместими с принципите не общността
Жените и мъжете ще плащат еднакво за застраховки

Съгласно новите разпоредби, които влизат в сила от утре (21 декември), застрахователите в Европа ще трябва да прилагат за жените и мъжете еднакви цени за еднакви застрахователни продукти, без значение от пола.

Това означава, че цените на застраховките биха могли да се покачат или да паднат в краткосрочен план за някои категории клиенти, като вероятно ще се изравнят с течение на времето, обясняват от Европейската комисия (ЕК).

Промяната идва, след като Съдът на Европейския съюз постанови, че разликите в размера на застрахователните премии за мъжете и жените, дължащи се единствено на пола, са несъвместими с принципа на независещо от пола ценообразуване, залегнал в законодателството на Европейския съюз за равенство между половете, и с Хартата на основните права на ЕС.

"Равенството между половете е основно право в Европейския съюз и Съдът на Европейския съюз ясно постанови, че то се прилага и при застрахователното ценообразуване“, заяви заместник-председателят на Комисията Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. „Застрахователният сектор имаше на разположение повече от година да се подготви за преминаването към независещо от пола ценообразуване, и през този период Европейската комисия помогна на сектора да се адаптира към промяната. Комисията ще наблюдава как застрахователният сектор ще прилага тези нови разпоредби на практика", допълни тя.

В решението си от 1 март 2011 г. по делото „Test-achats“. Съдът на ЕС даде на застрахователите срок до 21 декември 2012 г. да променят политиката си на ценообразуване, за да осигурят равно третиране на отделните си клиенти — мъже и жени — по отношение на застрахователните премии и обезщетения.

След  решението на Съда през септември 2011 г. заместник-председателят Вивиан Рединг се срещна с водещи европейски застрахователи, за да обсъдят как Комисията може да помогне на сектора да се съобрази с решението на Съда. В резултат на това на 22 декември 2011 г. Комисията предостави на застрахователния сектор конкретни насоки за изпълнение на решението.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net