Сотир Цацаров разпореди проверка на държавното дружество "Слънчев бряг АД"

20.09.2016 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Главният прокурор разпореди мащабна проверка за законността на събираните такси в Слънчев бряг, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение
Сотир Цацаров разпореди проверка на държавното дружество "Слънчев бряг АД"
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за законност на дейностите, извършвани на територията на курортен комплекс Слънчев бряг. Проверката включва събираните такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др. от страна на "Слънчев бряг" АД и на Община Несебър, за времето на активния летен сезон през 2016 г, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Окръжната прокуратура в Бургас е установила, че дружеството - "Слънчев бряг" АД, 75 % от капитала на което е държавна собственост, не е административен орган, т.е. не е част от изпълнителната власт. Въпреки това Съветът на директорите на това дружество, чрез свои актове, е въвел редица изисквания за извършване на стопанска дейност, с които "се въздейства едностранно в правната сфера на неограничен кръг лица".

Съветът на директорите обаче не е оправомощен от законодателя да упражнява държавна власт. Следователно актовете му са нищожни, пише в съобщението. След извършената проверка са установени основания за намесата на прокуратурата по отношение на четири решения на Съвета на директорите на "Слънчев бряг"АД.

Решенията са издадени от некомпетентен орган – Съвета на директорите на курортния комплекс, а не от община Несебър, поради което окръжната прокуратура в Бургас ги е протестирала пред Административния съд с искане за обявяването им за нищожни. А атакуваните решения засягат промяна на статута на пътищата, собственост на "Слънчев бряг" АД, общите условия за ползването на инфраструктурата на комплекса и правилата за движение по неотворените за обществено ползване пътища, както и две решения за определяне на цените на предоставяне на права и услуги в комплекса.

Търговско дружество не може да променя обществени пътища в частни, посочва държавното обвинение

На 1 март 2011 г., Съветът на директорите на дружеството е приел решение за промяна на статута на пътищата на "Слънчев бряг" АД като от отворени за обществено ползване, ги е променил в частни пътища, неотворени за обществен достъп. Със същото решение е одобрен и проект за "Организация на движение и обособяване на паркоместа за "Синя зона" в курортен комплекс "Слънчев бряг – изток", като са въведени правила за движение по нея. По силата на това решение дружеството изисква заплащането на такси за ползването на транспортните и пешеходните алеи в комплекса.

Проверката на прокуратурата е установила, че тези пътища нямат статут на "частни пътища, неотворени за обществено ползване", а представляват публична общинска собственост. Поради което те се управляват от кмета на съответната община, който има материалната компетентност от закона да постановява заповеди с оглед правилното ползване и управление на тези пътища.

Според държавното обвинение, Съветът на Директорите няма компетенции за промяна на статута на частните пътища на "Слънчев бряг" АД.

"Дружеството "Слънчев бряг" АД, чрез протестираното решение на Съвета на директорите, превишава правата си, като осъществява привидна, идентична с административната дейност, изразяваща се във властническо волеизявление, с което се създават задължения, респективно права за големи групи от хора. Като стопанска организация, регистрирана по Търговския закон, "Слънчев бряг" АД е субект на правото, равнопоставен на всеки друг- юридическо или физическо лице, поради което е некомпетентно да се произнася с волеизявления, припокриващи се с административни актове. Единствена административно-териториална единица според Конституцията, компетентна да прави това, е община Несебър", е посочено в протеста на прокуратурата.

Освен това прокуратурата е отправила предложение до кмета на община Несебър да извърши незабавна проверка на ползването и управлението на всички пътища, които са отворени за обществено ползване в комплекса, както и да издаде необходимите административни актове за правилното ползване и управление на тези пътища. Срокът, който държавното обвинение е определило на кмета, е 30 септември 2016 г.

С решение от 7 април 2014 г. Съветът на директорите на "Слънчев бряг" АД е приел общи условия за ползването на инфраструктурата на курортен комплекс "Слънчев бряг – изток", които съдържат правила за движение по неотворените за обществено ползване пътища. Те са приети под формулировката "за сключването на сделки с трети лица за ползване на собствената на "Слънчев бряг" АД инфраструктура, срещу заплащане на дължимата цена на услугата на предоставянето".

В тях са предвидени контролни режими, правила, права и услуги, които не представляват търговски сделки по смисъла на търговския закон.

Не курортният комплекс, а общината може да приема наредби за цени на услуги, смята прокуратурата

Търговското дружество не е административен орган, а актовете му имат вътрешноведомствен характер. Тъй като дружеството е гражданскоправен субект, а не орган с властнически правомощия, актовете им не представляват административен акт, поради което са нищожни, се отбелязва в съобщението на прокуратурата.

С решения от 5 април 2016 г. и 15 юни 2016 г на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД са актуализирани цените на предоставяните права и услуги за ползване на инфраструктура и цените за тях.

Единственият оправомощен обаче орган на територията на курортния комплекс "Слънчев бряг" да приема такива е община Несебър, отбелязват от прокуратурата. Общината е регламентирала плащания под формата на такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др., чрез -наредби, приети с решения на Общинския съвет.

С атакуваните от прокуратурата решения на Съвета на директорите на дружеството се дублират регламентираните от общината дължими такси, което е незаконно и недопустимо, затова прокуратурата е поискала тези решения да бъдат обявени за нищожни, като издадени от некомпетентен орган.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net