Близо половин милиард евро дава ЕС да си сътрудничим с Балканските страни

17.09.2014 | 15:24
по статията работи: Георги Велев
Най-много средства получаваме за трансгранични проекти с Румъния и Гърция
Близо половин милиард евро дава ЕС да си сътрудничим с Балканските страни
Снимка: Sxc.hu

България одобрява проекта на програмите за трансгранично сътрудничество, чрез който ще се развива партьорството между различните балкански страни. Програмите обхващат сътрудничеството между Румъния-България, Гърция-България, България-Турция, България-Сърбия и България-Бивша югославска република Македония. В момента те все още не са одобрени от Европейската комисия, но това предстои да се случи.

Чрез програмите, които ще се реализират в периода 2014-2020 г., се създават възможности за реализиране на проекти за развитието на трансграничните региони и за насърчаване на партньорството между държавите-участнички в тях. Програмата Румъния-България  ще функционира чрез шест приоритетни оси – „Добре свързан регион”, „Зелен регион”, „Безопасен регион”, „Квалифициран и приобщаващ регион”, „Ефикасен регион” и „Техническа помощ”. Общият й бюджет е 258,5 млн. евро. От тях средствата от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) са 215,7 млн. евро, а националното съфинансиране е 13% от одобрения бюджет на българските партньори по проекти.

Териториалният обхват на програмата Гърция-България включва регионите, разположени на границата между двете държави – Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за територията на България, и гръцките префектури Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес. Програмата ще функционира с пет приоритетни оси – „Конкурентен и иновативен трансграничен регион”, „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион”, „Трансграничен регион с подобрена взаимосвързаност”, „Трансграничен регион с висока степен на социално приобщаване” „Техническа помощ”. Общият й бюджет е 129,6 млн. евро. От него средствата от ЕФРР са 110,2 млн. евро. Националното съфинансиране е в размер на 15 на сто.

Програмите за трансгранично сътрудничество с Турция, Сърбия и Република Македония се финансират по Инструмента за предприсъединителна помощ.

За програмата с Турция са предвидени 29,6 млн. евро. За тази със Сърбия ЕС се очаква да одобри 34,1 млн. евро. По програмата за сътрудничество с Македония пък се дават 19,4 млн. евро. Националното съфинансиране е 15% от одобрения бюджет на българските партньори в проекти по програмите.

Програмата България-Турция ще функционира чрез три приоритетни оси - „Околна среда”, „Устойчив туризъм” и „Техническа помощ”. Сътрудничеството със Сърбия ще бъде по четири оси - „Устойчив туризъм”, „Младежи”; „Околна среда” и „Техническа помощ”. Проекти с Македония ще се развиват по четири оси - „Околна среда”, „Туризъм”, „Конкурентоспособност” и „Техническа помощ”.

Основните бенефициенти по петте програми са държавите, местните власти и неправителствените организации, културни институти и образователни институции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.07   356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж. 1718 г. – Подписан е Пожаревският договор между...