ДКСБТ отчете поевтиняване на храните на едро

04.07.2015 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Цената на българските домати е паднала с 16% за седмица
ДКСБТ отчете поевтиняване на храните на едро
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повечето храни, които българинът слага на трапезата си, са поевтинели спрямо седмица по-рано. Това става ясно от данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Най-много са паднали цените на дините. За седмица те са поевтинели с една четвърт. Така килограм от плода в момента по борсите се продава срещу 50 стотинки, което е с над 24% по-малко спрямо миналия петък. Сериозен спад в цената има и при кайсиите. Те вече се купуват срещу 14.3% по-малко пари. Прасковите поевтиняват с 8.6 на сто, ябълките – със 7.4%, а пъпешите – с 4.3 на сто.

Поскъпване обаче има при цитрусовите плодове – банани и лимони, чиято цена се е вдигнала за седмица съответно с 2.1 и 8.5%. Рекордьор по поскъпване обаче са черешите, чиято цена се е вдигнала с над 11%.

Сериозно поевтиняване има и при зеленчуците. Най-осезаемо е то при българските домати, които се продават с почти 16% по-евтино. Вносните също поевтиняват, но с по-малко – 12.5 на сто. Цената на зелените чушки е паднала със 7.6% от края на миналата седмица. Без никаква промяна остава тя при краставиците, които продължават на едро да вървят по 82 стотинки. Съвсем леко обаче пада цената на сиренето – с 0.4%.

Поевтиняване има и при други зеленчуци. Цената на пресните картофи пада с 12.5%, а тази на зелето – с 2.9 на сто. Сериозно поскъпване обаче се наблюдава при излизащата от сезона зелена салата, чиято цена за седмица е скочила с 22.6%. С 4.3 на сто е поскъпнал зрелият лук, а с близо процент – чесънът.

Поевтиняване има и при други хранителни продукти, но с доста по-малко. С по 1.2% намаляват цените на лещата и брашното, а на зрелия фасул – с 2.3 на сто. Олиото е поевтиняло с почти процент. Маргаринът и обикновените вафли пък поевтиняват минимално с 0.4%. С около 1.5 на сто пък падат цените на различни видове колбаси. Поскъпване обаче се наблюдава при ориза, пилешкото месо, кренвиршите, каймата и кашкавала. То обаче е незначително и дори не достигат половин процент.

Източник: iNews

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 09.12   536 г. – Византийският генерал Велизарий превзема Рим и прогонва племето остготи от пределите на Италия. 1212 г. – Фридрих II е коронован за крал на...