Бисер Петков очаква протестите на майките на деца с увреждания да стихнат

30.10.2018 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Той посочи, че исканията на майките от инициативата "Системата ни убива" до голяма степен вече са изпълнени
Бисер Петков очаква протестите на майките на деца с увреждания да стихнат
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че направеното до момента ще бъде оценено и протестът на майките на деца с увреждания ще стихне.

Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Кюстендил. Той посочи, че исканията на майките от инициативата "Системата ни убива" до голяма степен вече са изпълнени.

"Ние като правителство работим по план за действие - по приемане на законодателство за хората с увреждания и стриктно изпълняваме поетите ангажименти в този план, в сроковете и датите, които сме разписали в него. Знаете, че в комисията на НС през миналата седмица бяха гласувани единодушно, което е забележително, проектът на Закона за хората с увреждания и проектът на Закона за личната помощ. Тази седмица, между двете четения, ще се обсъждат евентуални предложения за подобряване на двата проектозакона и до края на средата на месец декември те трябва да бъдат приети. Аз вярвам, че това ще бъде изпълнено, дава ми основание това, че НС единодушно ги подкрепи на първо гласуване, така че исканията на майките на деца с увреждания да бъдат решени", допълни министърът.

Министър Петков и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова посетиха центровете за настаняване от семеен тип "Сияние" в града. Центровете са изградени по съвместен проект на фондация "Сийдър" и община Кюстендил през 2010 г.

Министър Петков посочи, че през 2024 година трябва да завърши процесът на деинституционализацията за деца, което се отнася до останалите домове за деца, лишени от родителска грижа и няколкото домове за медико-социални грижи за деца. "Започва и процесът по деинституционализация за пълнолетни, където е предвидено закриване на десет институции за лица, страдащи от деменция, умствена изостаналост, психични разстройства", посочи министърът. Той уточни, че с ресурса на ОП "Региони в растеж" ще се изгражда новата структура, а с подкрепата на ОП "Развитие на човешките ресурси" ще се прилагат т.нар. "меки мерки" през следващите три години.

"Големи са очакванията, че приемането на Закон за социалните услуги ще даде рамката и импулса на публично-частното партньорство, защото сега основия доставчик на услуги са общините. Работи се и за повишаване на качеството на услугата, защото не всичките са толкова добри, колкото в "Сияние" в Кюстендил, затова в този закон са предвидени и съответни институции, които да контролират качеството на социалните услуги, да се разработи и национална карта за социалните услуги, за да има по-добър ред и да се подобри планирането", каза министър Петков. Той допълни, че предвидените в бюджета за следващата година средства за финансиране на държавно делегираните дейности са с 30 милиона лева повече.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Елеонора Лилова поздрави фондация "Сийдър" и общината в Кюстендил за направеното до момента. Тя посочи, че ДАЗД, заедно с междуведомствена работна група и на социалното министерство, подготвят новата Национална стратегия за детето, с период 2019-2030 година. "Такъв трябва да бъде моделът, както в Кюстендил - държавните институции, заедно с общинската власт и неправителствените организации да обединят своите усилия и заедно да работим така, че децата да развиват своя потенциал. "Всички права за всички деца в България" е нашето мото на националната стратегия за развитието на детето в следващия период", посочи Лилова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net