Кирил Петков си върна контрола върху иновационния фонд

04.08.2021 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Предходното правителство реши фондът от 1 юли да се премести от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към създадената през 2020 г. Държавна агенция за научни изследвания и иновации
Кирил Петков си върна контрола върху иновационния фонд

Служебният министър Кирил Петков си е върнал контрола върху дейността на Националния иновационен фонд. Предходното правителство реши фондът от 1 юли да се премести от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към създадената през 2020 г. Държавна агенция за научни изследвания и иновации. Агенцията е структура под шапката на Министерсксия съвет и ще управлява новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация през периода 2021 - 2027 г. в размер на 1,3 млрд. лв.  Петков настоява цялата агенция да мине под шапката на икономическото министерство, но засега действия в тази посока няма. Иновационният фонд обаче се връща обратно в агенцията за малки и средни предприятия, става ясно от одобрени от правителството промени в устройствените правилници на структурите, свързани с управлението на парите за иновации.  

Ако се изхожда от написаното на хартия, фондът от един месец се управлява от подопечната на МС Държвана агенция за иновациите, писа в. "Сега". Икономическото министерство е закъсняло с предложението за обратното му връщане и е пуснало за обсъждане съответните нормативни промени в деня, в който фондът е спрял да бъде под шапката на агенцията за малки и средни предприятия и се е преместил към МС. За да компенсира това закъснение, екипът на Кирил Петков е искал измененията да влязат в сила със задна дата от 1 юли, но това не е било прието при окончателните юридически редакции на текста. Така преместването на фонда обратно към ИАНМСП се отлага за август месец.

Не е ясно дали това не е довело до купища ненужна бумащина по миграцията - прехвърлянето на фонда би следвало да е станало със споразумение между двете агенции, а сега следва да се подпише второ споразумение - за връщането му обратно под шапката на икономическото министерство. Не е ясно дали се е стигнало и до изменения на договори с трети страни. Бюджетите на съответните структури със сигурност са променени - бюджетът на МС първо е увеличен с 4,5 млн. лв. - бюджетът на фонда за 2021 г. за конкурсни сесии, а сега се намалява със сходна сума - 4,7 млн. лв., заради прехвърлянето на парите към икономическото министерство. Прехвърлянето на фонда в обратна посока е аргументирано с нуждата от спешни мерки за подкрепа на иновативността на предприятията. 

Не е ясно дали служебният министър на икономиката възнамерява да предприеме действия за промени в правилника на голямата агенция за научни изследвания и иновации, така че да я подчини на икономическото министерство вместо на правителството. Според Петков не е редно агенцията да стои "самотно" в МС, а трябва да мине към икономическото министерство, което управлява и други структури с отношение към иновациите. Доброто дългосрочно управление на тази агенция следва  да се гарантира чрез създаване на общ борд с МОН и привличането на световно известни български учени, счита Петков. 

Структурирането на агенцията под шапката на МС обаче не е случайно. Според предходния кабинет политиката в сферата на научните изследвания и иновациите страда от липса на фокус, като вина за това има и разпокъсването на правомощията между две министерства и няколко други структури. С такива мотиви правителството реши да създаде централизирана структура като част от администрацията на МС, която да координира всички дейности. В решението за създаване на агенцията като структура под шапката на МС се твърди, че сходна препоръка е имало отправена още от 2015 г. от Главна дирекция "Научни изследвания и иновации" на ЕК.  "Сега" зададе допълнителни въпроси към икономическото министерство за повече детайли по идеята на министър Петков за преместване на агенцията и управлението на новата оперативна програма, но не получи отговори. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...