Какво трябва да се промени в Изборния кодекс?

18.06.2013 | 12:25
по статията работи: Ивелина Георгиева
Той ще претърпи пълна промяна, заяви Мая Манолова. Парламентът ще създаде специална парламентарна комисия за изработване на изборните правила
Какво трябва да се промени в Изборния кодекс?

Изборният кодекс ще претърпи пълна промяна. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на парламента Мая Манолова, информира iNews.bg

След като изслуша предложенията на експертите и гражданските организации, Манолова заяви, че ще бъдат обобщени и разписани в отделните глави на изборния кодекс. Естествено, освен предложенията на гражданите, ще бъдат чути и предложенията на парламентарните партии.

По думите й, дори за ГЕРБ, които са автори на последния настоящия Изборен кодекс, е ясно, че той е нанесъл сериозни поражения.

Манолова каза, че е останала с впечатление, че мнението на гражданските организации е за цялостно пренаписване на Изборния кодекс, така че да се осигури от една страна възможност за участието им в изборите и от друга по-лесно да се регистрират и да бъдат избирани.

Тя заяви, че е срещнала подкрепа относно машинното гласуване от страна на гражданските организации. Според нея темповете за приемане на промените в Изборния кодекс могат да бъдат съкратени, заради по-засилените обсъждания.

Заместник-председателят на Народното събрание заяви още, че парламентът ще създаде специална парламентарна комисия за изработване на изборните правила

Манолова пое ангажиментът да бъде гарант за осигуряването на достъп и участие от страна на гражданите в комисията, за да могат да следят промените, които ще се подготвят. Парламентарната комисия ще бъде на паритетен принцип. "Само чрез активното гражданско участие институциите ще имат истинска легитимност", каза Манолова. Тя предложи на гражданите да се включат активно в изработването на новия Изборен кодекс и поясни, че днешната среща е само първата стъпка.

"Дискусията започва сега и всеки, който има мнение ще може да изрази своята позиция", заяви зам.-шефът на НС. Всеки може да изрази позицията си на специален сайт обявен на интернет страницата на парламента, уточни тя.

Монолова изброи намеренията, които ПГ на "Коалиция за България" смята да предложи като промени в Изборния кодекс.

Сред тях са въвеждането на машинно гласуване, преструктурирането работата на ЦИК, така че в нейния състав да преобладава експертността, прочистването на списъците от мъртвите души, ясни правила в медийните кампании и др. "Така ще се обезсмислят казуси като Костинброд, напечатването на фалшиви бюлетини, подмяната на чували и др", посочи Манолова.

Представителите на гражданските организации представиха на кратко своите предложения за промени в Изборния кодекс.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда се обяви в полза на преференциалното гласуване. По отношение на ЦИК Цонева смята, че трябва да има ротация при назначаването на членовете й. Според нея трябва да се гарантира възможността наблюдателите да имат достъп до етапите на печатане, разпространение и съхранение на бюлетините. "Самите бюлетини да имат серийни номера и да се определи ясен регламент за тези, които се отпечатват за чужбина", предложи още Цонева.

Светозар Съев от движение "Орлов мост" поиска пълна равнопоставеност на всички субекти, които участват в изборите, независимо дали са малки, или големи партии. Организациите на протестиращите искат в парламента да влязат депутати, които отстояват активната гражданска позиция и знаят за какво гласуват, както и ясни правила относно избора на преброител и ясно определение в Изборния кодекс на понятието "недействителна бюлетина".

Някои НПО-та искат напълно да отпаднат субсидиите на партиите или да бъдат намалени значително и да отпадне гласуването извън страната, както е в останалите европейски страни. Те настояват и да се въведе възможност гражданските листи да издигат свои кандидати. За целта инициативните комитети трябва да могат да се регистрират с толкова подписи, колкото една политическа партия.

Николай Колев-Босия, поет и журналист, предложи на Манолова да се криминализира фалшифицирането на изборните списъци.

След представянето на всички предложения Мая Манолова се ангажира да ги обобщи и анализира, за да може на следващата среща да се вземат по-конкретни решения. Тя предложи следващата среща с гражданите да състои следващия вторник. 

Представителите на протестиращите не пропуснаха да коментират въпроса с ръководството на ДАНС. Проф. Петьо Хаджиев представи номинацията на гражданското общество за шеф на ДАНС в лицето на Златомир Гинчев, който бил неутрална и некомпроментирана личност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...
Полезно от Мрежата
7sport.net