Путин внесе предложения за промяна на Конституцията

21.01.2020 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Държавната дума ще получи правомощието да одобрява кандидатурата на мин.-председателя и неговите заместници
Путин внесе предложения за промяна на Конституцията
Снимка: под лиценза на creative commons

Руският президент Владимир Путин представи проектозакон за изменение на конституцията за разглеждане от Държавната дума, предава TACC.

Поправката предвижда, че Държавната дума ще получи правомощието да одобрява кандидатурата на министър-председателя и неговите заместници. Това е посочено в обяснителната бележка към законопроекта.

"За да се повиши ефективността на взаимодействието между представителния и изпълнителния клон на властта и да се увеличи отговорността на членовете на правителството на Руската федерация, се предлага изменение на конституционните разпоредби, установяващи процедурата за назначаване на министър-председателя на Руската федерация и неговите заместници, изменения според които кандидатите за тези длъжности се назначават от президента на Руската федерация след одобрението им от Държавната Дума", се казва в документа.

Както бе отбелязано, изменението, внесено от президента, изключва възможността за заемане на длъжността държавен глава за повече от два мандата. "Едно и също лице не може да заема поста президент на Руската федерация повече от два мандата", се казва в законопроекта.

Съгласно действащата норма, залегнала в част 3 на член 81 от Конституцията на Руската федерация, е невъзможно да заема поста държавен глава за повече от два последователни мандата.

Предлаганите от Путин изменения за конституция забраняват чуждо гражданство и статут на постоянно пребиваване в чужбина за заемащите високи постове.

Изменението предвижда и увеличаване от 10 на 25 години на срока на пребиваване в Русия на кандидатите за държавен глава и им забранява да имат гражданство или разрешение за пребиваване в друга държава. Това изискване няма да се прилага за руснаци, които преди това са имали гражданство на държави, които са станали част от Руската федерация (това се отнася за Крим – бел.ред.).

Путин внесе изменение в конституцията, предвиждащо сформирането на Държавния съвет от държавния глава.

"За да се осигури координираното функциониране и взаимодействие на държавните органи на Руската федерация, да се определят основните насоки на вътрешната и външната политика на Руската федерация и приоритетните области на социално-икономическото развитие на държавата, президентът на Руската федерация ще сформира Държавния съвет на Руската федерация". - се посочва в обяснителната бележка към документа.

Предвиждат се изменения, предвиждащи индексиране на пенсиите, изменения засягащи Конституционния и Върховния съд, за назначенията в силовите ведомства, за предимство на националното пред международното право и в органите за местно самоуправление

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...