РИОСВ търси близо 500 000 лв. от глоби

26.03.2014 | 16:04
по статията работи: Десислава Маданска
Инспектори проверяват събирането, съхраняването и третирането на отпадъци
РИОСВ търси близо 500 000 лв. от глоби

Близо половин милион лева е стойността на наказателните постановления, които Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) е издала за първите два месеца на годината. Извършени са 1 942 проверки на 1 678 обекта, съобщиха от ведомството.

За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 963 предписания. Съставени са 122 акта, от които 15 за неизпълнение на дадени предписания. За замърсяване на околната среда над допустимите норми и за неспазване на емисионни норми и ограничения са наложени 34 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции са над 463 400 лева.

Акцент в контролната дейност на регионалните инспекции от началото на годината са проверки за нарушения при извършване на дейности по събиране, съхраняване и третиране на отпадъци.

РИОСВ - Бургас е санкционирала с 30 000 лв. фирма „Нита“ ЕООД за извършване на дейност с отпадъци от черни и цветни метали без разрешително и с по 7 000 лв. „Марсиани“ ООД и „Фри“ ЕООД за извършване на дейности с излезли от употреба МПС без разрешително. Санкция от 7 000 лв. е наложена на община Несебър за неспазване на технологията за депониране.

С по 10 000 лв. са глобени от РИОСВ - Русе кметовете на общините Ветово и Ценово за неосъществен контрол при образуване на нерегламентирани сметища на територията на общината, а кмета на община Суворово е глобен с 3 000 лв. от РИОСВ Варна, за неизпълнено предписание за почистване на замърсени земи с отпадъци.

От РИОСВ - Перник са издадени 11 наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкции на обща стойност 86 000 лв. С по 30 000 лева са санкционирани „Стийл Трейд 11“ ЕООД, гр.Перник за приемане от физически лица на отпадъци, които не са битови и представляват ЖП елементи и на „АЛКОСТИЙЛ” ЕООД, гр.Перник за приемане на отпадъци от черни и цветни метали без декларация за произход.

За същия период от РИОСВ - Пловдив е издала 11 наказателни постановления, като с тях са наложени имуществени санкции на обща стойност 72 400 лв. Община Карлово е санкционирана с 30 000 лв. за ненаправени две поредни месечни отчисления според изискванията на Закона за управление на отпадъците, с по 7 000 лева - „Либхер – Хаусгерете Марица“ ЕООД за дейност по третиране на отпадъци без необходимия регистрационен документ и на „Хефти Металс” ЕООД за неизпълнени условия, определени в разрешителното за дейности с отпадъци. С по 10 000 лв. са санкционирани „Рой БС” ООД, гр. Русе за осъществен внос на текстилни отпадъци без предварителна нотификация и „Рейнбоу Тур 2” ООД, гр. Свищов за това, че дружеството няма договор за приемане на отпадъци.

РИОСВ - Варна е наложила две еднократни санкции на обща стойност 40 491 лв. на ТЕЦ “Девен” АД, Девня за превишаване нормите за допустими емисии на прах и серен диоксид, изпускани в атмосферния въздух по утвърден годишен доклад от собствени непрекъснати измервания за 2013 година.

За заустване на отпадъчни води без разрешително и за неспазване на нормите за качество на крайбрежните морски води, РИОСВ - Бургас е наложила нарастваща санкция от 25 095 лв. месечно за период от шест месеца, на обща стойност от 150 570 лева на „Вики инвест 1“ ЕООД, гр. Пловдив за дейността на Пречиствателна станция за отпадъчни води „Елените“. За заустване на отпадъчни води без разрешително по Закона за водите са санкционирани общините Царево с 4 000 лева и Созопол с 2 000 лева.

Месечна санкция от 2 170 лева е наложена от РИОСВ-Смолян на „Рудметал“ АД за замърсяване на река Елховска от дейността на рудник „Димов дол“. За изпускане на непречистени отпадъчни води от дейността на предприятие за производство на индустриални батерии и акумулатори, от екоинспекцията в Шумен е наложена еднократна санкция от 3 350 лв. на „ЕнерСис“ АД, Търговище.

100 000 лв. е общата стойност на наложените имуществени санкции през януари и февруари за неспазване на условия от издадените комплексни разрешителни. 20 000 лева е санкцията, наложена от РИОСВ - Пловдив на „Монди Стамболийски” ЕАД и 10 000 лв. на ЕТ „Ангелов–Иван Ангелов”, гр. Пещера, площадка в с. Цалапица. За същото нарушение РИОСВ - Стара Загора е санкционирала с 15 000 лева „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД с. Ковачево, община Раднево , РИОСВ - Хасково с 15 000 лв. - „Неохим” АД, гр. Димитровград, РИОСВ - Благоевград с 10 000 лв. - община Петрич, и РИОСВ - София с 20 000 лв. - „Чистота Искър” АД и 10 000 лв. - „Топлофикация София“ ЕАД.

Мерки за принудително спиране на дейности са наложени от РИОСВ - Благоевград и от РИОСВ-Шумен. Спрените дейности са за неекологосъобразно третиране на отпадъци (скрап) от трансграничен превоз и производството на дървени въглища по ретортен начин в с. Врани кон, общ. Омуртаг.

От РИОСВ - Бургас са издадени наказателни постановления, с които е наложена имуществена санкция в размер на 10 000 лв. на „Ринг 3“ ООД за нарушаване на режима

 

в „Пясъчни дюни между къмпинг Градина и къмпинг Златна рибка“.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.09   70 г. – Тит Флавий обсажда Ерусалим. 1331 г. – Стефан Душан се обявява за крал на Рашка. 1380 г. – Московският княз Дмитрий Донски разгромява ордите на...