Всеки пети служител у нас е с капацитет под фирмените стандарти

15.11.2010 | 14:50
по статията работи:
Въпреки кризата, съкращаването на персонал не е приоритет в дейността на предприятията
Всеки пети служител у нас е с капацитет под фирмените стандарти

Почти всеки пети нает служител (работник) в България е с капацитет под фирмените трудови и професионални стандарти. Това сочат резултатите от проучване, извършено от Българската стопанска камара (БСК) сред 1380 предприятия.

Като се има предвид, че такива стандарти в България има само в ограничен брой сектори, може да се счита, че броят на хората с проявено ниво на знания, умения и способности под изискванията на длъжността (професията) е много по-голям, коментират от БСК.

От друга страна, почти всеки пети нает служител (работник) е развил капацитет - знания, умения, опит и способности, значително над изискванията на длъжността, която заема. В някои групи сектори тези хора съставляват една-трета от работната сила. Това е индиректен показател, че предприятията в тези сектори допускат „блокиране на възможности", не провеждат адекватна кариерна политика и не са внедрили съвременни подходи и добри практики за обогатяване съдържанието на длъжностите, ротация и т.нар. „развитие по хоризонтала" (растеж на място). Ако хора с висок потенциал се задържат продължително на длъжности, които предявяват към тях много по ниски изисквания, последствията за предприятията естествено ще бъдат свързани с демотивация и текучество.

Почти всяка трета от участвалите в изследването фирми има проблеми с развитието на лидерски и предприемачески компетенции и езиковата култура на своите служители (работници). Проблемите в тази връзка са свързани, както с образователната система (кадрово обезпечаване, съдържание и качество на учебния процес) и отношението на работодателите (инвестиции в обучение, стил на управление), така и с личната инициатива и мотивацията на работещите.

Изследването е показало още, че фирмите не инвестират в конкурентоспособността на човешкия капитал и в ключовите за изпълнението на стратегията компетенции. Не се подкрепя в достатъчна степен индивидуалната и екипната самоинициатива за професионално развитие и самоусъвършенстване.

Според БСК, съкращаването на персонал не е приоритет в дейността на предприятията в момента, въпреки кризата. За около половината от анкетираните, задържането на ключовите специалисти е приоритет с първостепенно значение (46.02%) или от изключителна важност (32.54%). Това означава, че вълната от „автоматични реакции" към кризата, изразяващи се в съкращения на персонал е преминала, коментират от БСК.

Предприятията осъзнават, че тяхната конкурентоспособност до голяма степен зависи от задържането и ангажирането на хората с висок професионален и личен потенциал. Данните от изследването показват, че е налице известен ръст в икономиката, който създава тенденция към стабилизиране на заетостта.

Проучването показва още, че размерът на инвестициите, които предприятията правят в обучение и развитие на човешкия капитал, като цяло е твърде ограничен и десетки пъти по-малко в сравнение с конкурентния глобален пазар. Необходимо е да се създаде нормативно регулирана система за насърчаване и мотивиране на работодателите да инвестират в капацитета на работната сила, коментират от БСК.

  Оцени статията:
  0/0
  Коментирай
  Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
  Предложи
  корпоративна публикация
  РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
  Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
  SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
  Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
  На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...