Близо една трета от предприятията у нас са иновативни

29.06.2012 | 15:03
по статията работи: Елица Елефтерова
Те са реализирали на пазара нови или усъвършенствани продукти, производствени процеси или нови маркетингови и организационни методи
Близо една трета от предприятията у нас са иновативни
Снимка: Sxc.hu

През периода 2008-2010 г. близо една трета  или 27.1% от предприятията с пазарно ориентирана дейност и над девет наети лица в България са осъществявали иновационна дейност.

Тези предприятия са реализирали на пазара нови или усъвършенствани продукти, производствени процеси или са приложили нови маркетингови и организационни методи.

В сравнение с 2008 г., през 2010 г. общата иновационна активност е намаляла с 3.7% , като спад се наблюдава при продуктовите, процесовите и организационните иновации. Единствено при осъществените маркетингови иновации е регистрирано увеличение от 1.8%.

За този период най-висока е иновационната активност на големите предприятия, т.е. тези с над 250 души. Иновационната активност продължава да е по-характерна за предприятията, занимаващи се с промишлено производство (31.1%), отколкото за тези, предоставящи услуги (22.0%).

Близо половината или 47.8% от предприятията с продуктови иновации са реализирали иновационен продукт, който е нов за техния пазар, а три от всеки четири са реализирали стоки или услуги, които са нови само за тяхното предприятие.

През 2010 г. 19.5% от общия оборот на предприятията с технологични иновации е натрупан от продуктови иновации, реализирани на пазара през периода 2008 - 2010 година.

От предприятията с технологични иновации 22.4% са осъществили иновационно сътрудничество с други предприятия, научни организации и други партньори, като за големите предприятия този дял е 44.5%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 18.07   1332 г. – В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III...