Русия със стратегически план за нефта на Сирия

17.07.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Военно-политическата ситуация в Сирия е стабилизирана и руските компании стартираха геологопроучвателни работи на сушата и по шелфа на арабската република
Русия със стратегически план за нефта на Сирия
Снимка: БГНЕС

Подходът на руските компании към нефто-газовия сектор в Сирия се състои в стратегически план, предназначен не само към възстановяване на разрушената икономика там, но и към осигуряване на огромни доходи десетилетия напред. Военно-политическата ситуация в Сирия е стабилизирана и руските компании стартираха геологопроучвателни работи на сушата и по шелфа на арабската република.

Представители на нефто-газовия сектор изразиха готовност да участват във възстановяването на енергийната инфраструктура в страната. Какъв е интересът на Русия от това партньорство и кой е способен да й попречи за реализацията на набелязаните проекти, за това пише Александър Леснъйх в РИА “Новости”. В началото на юли министерството на енергетиката съобщи, че интерес към проектите в Сирия са проявили лидери в отрасъла, в това число „Зарубежнефть“, „Зарубежгеология“ /дъщерна фирма на „Росгеология“/, „Технопромекспорт“ /част от „Ростех“/ и „СТГ-инжиниринг“. Принципно нищо ново не ги очаква, те имат опит в региона. Например, преди две години една от руските компании пое водещата роля при проучванията в Кипърския шелф.

Така, че няма смисъл от съмнения в успеха. Ние сме заинтересувани от сътрудничеството със Сирия и от изпълнението на редица дейности, но към момента се намираме в начален етап на преговорите, посочва официалният представител на „Росгеология“ Антон Сергеев.

Руските компании нямат никакво намерение да се ограничават от всевъзможните проучвания. Става дума не само за вече провеждащите се геоложки проучвания, но и за възстановяването на цялата енергийна инфраструктура в страната – нефтопреработващите заводи, тръбопроводите и ТЕЦ.

„Русия е изграждала инфраструктурата в Североизточна Африка, в Либия. Ние имаме много голям опит в строителството на тръбопроводи и успешно сме го прилагали в страните от Близкия Изток и Северна Африка. Ако не се случат допълнителни военни катаклизми в Сирия, то ние можем да ги възстановим там да 2-3 години“, смята генералният директор на Института за енергийна стратегия Виталий Бушуев. Трябва да се отбележи, че докато за тръбопроводите и нефтопреработващите заводи няма никаква конкретна информация, то за ремонтите на ТЕЦ Русия и Сирия вече си стиснаха ръцете.

До войната електропреносната система в републиката бе една от най-добре развитите и мощните в региона. Сега повече от половината станции не функционират. Така, че главната цел на този етап е домовете на милиони хора да се снабдят с електричество. „Подписани са меморандуми за взаимно разбирателство между Сирия и Русия за възстановяването на сирийските електростанции. Например, в ТЕЦ в Алепо трябва да се пуснат в експлоатация втори, трети и четвърти генератори. Ще проучим възможността за пускането на два парогенератора за преработката на 700 МВт“, е казал сирийският министър на електроенергията Зухейр Харбутли пред „Sputnik Arabic“.

Ако се вземе под внимание само статистиката, интересът на Русия към сирийските нефто-газови проекти не е съвсем разбираем. Според данните от миналогодишния отчет, проучените запаси от нефт в Сирия са едва 2,5 млрд. барела, а природният газ – 0,3 трилиона куб. метра.

За сравнение: в Иран количествата са съответно 158,4 млрд. барела и 33,5 трилиона куб. метра. И това са само проучените запаси, заради които в целия свят се създадоха достатъчно сериозни проблеми. В частност, анализатори от американската инвестиционна компания Sanford C. Bernstein & Co. в началото на юли съобщиха за катастрофален спад на инвестициите на водещи нефто-производители в проучванията на новите находища за последните 20 години.

В резултат запасите се свиха средно до 30%. Подходът на руските компании към нефто-газовия сектор в Сирия се състои в стратегически план, предназначен не само да възстанови срината икономика на арабската република, но и да получава десетилетия напред огромни доходи от това.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 29.03   1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен...
Полезно от Мрежата
7sport.net