София без коли около "Александър Невски" и пешеходна "Граф Игнатиев"

25.01.2014 | 11:30
по статията работи: Мирела Вавова
Обявиха победителите в конкурса за нова визия на столицата. Архитектите от "А.Д.А" спечелиха два от проектите
София без коли около "Александър Невски" и пешеходна "Граф Игнатиев"

Повече чист въздух, пешеходни зони и зеленина в центъра на София. Това е лайтмотивът на архитектурните проекти, които кандидатстват за промяна на облика на столицата ни през следващите няколко години. Част от проектите включват забрана за автомобили в пространството около храм-паметник “Александър Невски” и тунел под пл. “Александър I”, парков комплекс по поречието на Перловската река и не на последно място – превръщането на ул. “Граф Игнатиев” в пешеходна зона. Най-общо така ще изглеждат част от емблематичните пространства в центъра на София след няколко години. Това стана ясно вчера (24 януари), след като официално обявиха победителите в конкурса за нов облик на града от председателя на 15-членното жури арх. Георги Бакалов.

Ще бъдат преустроени четири зони от центъра на София. Зона 1 включва района около Орлов мост, Перловска река и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” до бул. “Драган Цанков”. Идеята, която ще бъде бъде реализирана там, предвижда речното корито да се изпълни с вода и “каналът” да се превърне отново в красива река, пространствата около която да бъдат озеленени.

В Зона 2 влизат ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков", ул. “Цар Иван Шишам”. За тези пространства архитектите са предложили на първо място “Графа” да стане пешеходна улица, да се променят изцяло настилките и да се монтира енергоефективно осветление. От друга страна ще бъдат преосмислени функциите на двата пазара – на пл. “Славейков” и този за плод и зеленчук до църквата “Св. Седмочисленици”. Трамваите обаче ще продължат да минават по улицата.

Третата зона включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител". Идеята е градинката пред Народния театър “Иван Вазов” да се преустрои, да завземе дори пътното платно на бул. “Цар Освободител”, а автомобилите да минават отдолу през тунел.

Последната Зона 4 включва градината "Кристал", пл. “Народно събрание”, бул. “Цар Освободител” и пл. “Алекдсанрър Невски”. Основното в това предложение е, че пространството около храм-паметника ще се затвори за автомобили и ще стане напълно пешеходно. Под площада пред Парламента пък се предлага да се изгради паркинг. Архитектите от “А.Д.А” ООД печелят призови места с проектите за две от зоните – втора и четвърта. В Зона 1 победител е идейният проект на “Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" ЕООД, а в Зона 3 – “НИКОНСУЛТ” ЕООД.

158076

Площадът пред бившия царски дворец през 2016 г.

158077

За призовите места в конкурса се надпреварваха общо 39 екипа. Те представиха идейните си проекти за развитието на четирите зони, на които е разделен столичният център според условията на конкурса. Главният архитект на София Петър Диков подчерта, че не само призовите, но и останалите представени проекти са били на много високо професионално ниво.

Победителите получават парична награда, с която ще развият идейния си проект и ще изготвят технически. За тази цел общо за четирите проекта са заделени 900 000 лева, които се отпускат по приоритетна ос "Техническа помощ" по ОП "Регионално развитие".

Проектът за Зона 1 ще получи 100 хиляди лева, за Зона 2 – 350 хиляди, за Зона 3 – 300 хиляди, а за Зона 4 – 150 хиляди. През идната седмица в сградата на Съюза на архитектите в България ще се проведе обществено обсъждане, на което заинтересованите граждани ще могат да се запознаят по-подробно с проектите. На тях ще вземат участие победителите и останалите участници, така че хората да чуят по-широк спектър от мнения. Коментарите по време на дискусията може да се вземат предвид в по-нататъшните разработки, но те няма да доведат до промяна в резултатите, коментира Диков.

Ако няма обжалвания на резултатите от конкурса, през следващите няколко месеца предстои идеите да се разработят технически от същите екипи-победители. Главният архитект подчерта обаче, че при евентуални несъгласия и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията или дори съда, всичко това ще се проточи “незнайно докога”.

Ако обаче всичко върви по план Столична община ще може да изготви апликационните форми още в края на тази година, с които да се кандидатства за финансиране за реализацията на тези проекти. Така още през 2016 година гражданите да видят изградени въпросните идеи, коментира още Диков. За четирите зони общо е предвидено съвинансира по ОП “Региони в растеж” в размер на 50 милиона евро.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net