Седем са приоритетите на Испания като председател на ЕС

07.01.2010 | 16:14
по статията работи: econ.bg
Икономическата криза, безработицата, миграцията, прилагането на Лисабонския договор - това са най-важните аспекти от намеренията на Испания за развитието на ЕС
Седем са приоритетите на Испания като председател на ЕС

Като председател на Европейския съюз (ЕС) в следващите шест месеца Испания си поставя седем основни приоритета, стана ясно от проведената днес (07.01.10) пресконференция в резиденцията на испанското посолство у нас.

Приоритетите на Испания като председател на ЕС всъщност не са по-различни от тези на предишните председателства, сподели испанският посланик у нас Хорхе Фуентес. Характерното е, че с разширението на ЕС те стават все повече за всяко председателство, добави той с усмивка.

fuentes_esp_amb_500Н.Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания в България. Снимка: Испанско посолство в България

Приоритет номер едно е борбата с икономическата криза. Испания ще обърне сериозно внимание както на финансовия сектор, така и на реалната икономика. Особено силен ще е фокусът върху безработицата. В момента 50 млн. души в ЕС са безработни, като Испания се надява с предложените от нея мерки тези цифри да намалеят с до 20-30% през следващите 18 месеца. За целта новият председател на ЕС ще организира редица форуми за борба с безработицата.

Приоритет номер две за испанското председателство се явява прилагането на нормите на Лисабонския договор. Тук усилията ще се насочат в две посоки – първо, избягване на дублиране на функции между председателството и новите европейски институции (президент на ЕС, европейски външен министър) и второ, да се покаже на света коя институция каква роля има, като акцентът да падне върху новите институции. На въпрос на вестник "Труд" дали с учредяването на поста президент на ЕС не трябва да отпадне ротационното председателство, посланик Фуентес уточни, че с времето функциите му ще намалеят, но практически това няма как да стане. Като основна причина за мнението си той посочи практическото представителство на ЕС в различните държави по света, което е на различно дипломатическо ниво.

На трето място сред приоритетите си Испания вижда затвърждаването на позицията на ЕС в глобален мащаб. За тази цел Мадрид ще работи в няколко различни насоки – създаване на обща конвенция по енергийните въпроси, налагане на постигнатите в Копенхаген резултати в борбата с климатичните промени, подпомагане на развиващите се държави, прилагане на Стокхолмската рамка (план в областта на правосъдието и вътрешните работи). Особено важен за Испания е проблемът с имигрантите, тъй като в ЕС те са 50 млн. души.

На четвърто място в плановете на Испания за управление на ЕС стои разширяването на самия съюз. Посланик Фуентес заяви, че страната му ще се опита да завърши преговорите за присъединяване на Хърватия, да отвори нови преговорни глави с Турция и да помогне за започване на преговори с други западнобалкански държави. Посланикът добави, че Македония не може да се надява на място в ЕС и НАТО, докато трае лингвистичният спор с Гърция. Според Фуентес има признаци, че Атина е готова да прояви повече гъвкавост по въпроса с името на Македония.

Петият приоритет за Мадрид ще бъде балансираната външна политика на ЕС. За тази цел по време на председателството си Испания ще организира девет срещи на върха. Четири от тях ще бъдат с представители на американския континент – САЩ, Канада, Мексико и страните от Латинска Америка, три ще са с Русия, Япония и Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (ASEAN), една ще е по линията на Средиземноморския съюз, а последната ще бъде  двустранна среща с Мароко. Испания ще помогне и за организиране на среща с Африканския съюз по време на белгийското председателство.

Приоритети номер шест и седем касаят България – влизането в Шенгенската зона и еврозоната, както и запознаването на страната ни с нормите на Лисабонския договор и прилагането им. Повече можете да прочетете в секция "България" на новините на Econ.bg.

Испания се явява първият председател на Европейския съюз след влизането в сила на Лисабонския договор. Затова и рамката на председателство й ще претърпи леки промени спрямо предишните председателства, уточни Н.Пр. Хорхе Фуентес.

esp_presidency_500Юдит Ланг (вляво), посланик на Унгария, Хорхе Фунетес (в средата), посланик на Кралство Испания, и Катрин Раймайкерс (отдясно), и.д. посланик на Кралство Белгия. Снимка: Посолство на Кралство Испания в България

За да отговаря на новите европейски институции, учредени от Лисабонския договор и по-специално поста на президент на ЕС, ротационното председателство ще се провежда по схемата "трио". Това означава, че сегашният председател Испания ще работи в тясно сътрудничество със следващите двама – Белгия и Унгария и на практика председателството ще трае 18 месеца, не само шест. Сътрудничеството ще се осъществява по предварително зададени параметри – изработване на дългосрочен план за развитие на ЕС и оперативна програма за изпълнение на различни проекти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net