Търси се финансиране за "Набуко"

22.10.2009 | 18:58
по статията работи:
Провежда се диалог с ЕИБ, ЕБВР и МФК. През 2010 г. ще се преговаря върху обхвата на обвързаност на всеки индивидуален финансов партньор
Търси се финансиране за "Набуко"

"Набуко" започна интензивна дискусия с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и скоро ще влезем в диалог с Международната финансова корпорация, обясни Райнхард Мичек, Управляващ директор на Nabucco Gas Pipeline International.

Тези преговори целят да определят основните параметри на финансиране на проекта и други важни решения свързани с него. Най-важната цел на провеждащите се в момента преговори е да може финансиращите проекта да бъдат информирани относно оценката на въздействието върху околната среда и общностите и да се гарантира, че тази дейност се извършва в съответствие с изискванията на финансовите партньори, каза Мичек.  

"Набуко", чиято обща инвестиция възлиза на 7.9 милиарда евро, ще се нуждае от група различни финансови партньори, сред които международни финансови институции, експортни кредитни агенции и търговски банки. Съдействието на Европейския съюз, основно посредством Европейската програма за енергийно възстановяване, също ще бъде от значение за осигуряване на пълното финансиране на проекта. Като допълнение, ще бъде осигурена инвестиция от шестте партньора в консорциума (акционерен капитал).

"Очакваме, че следващата година ще стане ясен обхватът на обвързаност на всеки индивидуален финансов партньор", каза Мичек.

Ангажираността на ранен етап от страна на финансиращите проекта е важен фактор за успех при неговата реализация. За тази цел, "Набуко" се е свързал с множество експортни кредитни агенции в Европа, САЩ и Япония, които се очаква да подкрепят проекта посредством кредитни обезпечения и гаранции.

Следващите етапи на развитие на проекта "Набуко" включват финализирането на споразумения като Споразумението за подкрепа на проекта с детайлното техническо планиране и оценката на въздействието върху околната среда и общностите.

Проектът "Набуко" ще има важна заслуга за сигурността на доставките на природен газ за Турция, Югоизточна Европа, Централна Европа и Западна Европа. Газопроводът ще осигури нови източници на газ за европейските потребители и ще спомогне за увеличаване конкуренцията на международните газови пазари. Тръбопроводът "Набуко" ще бъде с обща дължина от над 3,300 км като ще преминава от Турция, през България, Румъния и Унгария до Виена, в близост до газо-разпределителен център  Баумгартен. В момента акционери в проекта са OMV Gas & Power, MOL, Transgaz, Български енергиен холдинг, BOTAS и RWE. Планираният максимален капацитет при крайната фаза на изграждане е 31 млрд. кубически метра. На база извършените оценки на проекта от лятото на 2008 година, общите инвестиции възлизат на  7.9 млрд. евро.

  Оцени статията:
  0/0
  Коментирай
  Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
  Предложи
  корпоративна публикация
  Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
  Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
  Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
  Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
  На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...
  Полезно от Мрежата
  7sport.net
  Betindex.net