Делът на средствата за научна дейност ще нарасне до 1,5% БВП

30.11.2015 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Те ще се покачат през следващите 5 години, каза министър Лукарски
Делът на средствата за научна дейност ще нарасне до 1,5% БВП
Снимка: БТА

По време на работната среща „Предизвикателствата на технологичното развитие на България“, министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира, че до 2020 г. страната си поставя като цел делът на разходите за научно-изследователска и развойна дейност да достигне 1.5% от БВП. Според него „ тази цел е достижима, като за постигането й е необходимо да дефинираме обща визия за развитие“.

Министърът констатира още, че ведомството ще стимулира иновациите „ като основен фактор за постигане на ускорен растеж и повишаване на добавената стойност в икономиката“, като „насърчаването на иновациите е приоритетна задача в новия програмен период.“

Увеличаването на разходите за развойна дейност ще стане посредством Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, в която са предвидени повече средства за публично-частни партньорства в сферата на иновациите и технологиите.

Лукарски е на мнение, че към момента средата в България не е достатъчно иновативна, за да спомогне за увеличаване на БВП, въпреки че през 2014 г. разходите за иновации регистрират покачване от 25,8% на годишна база, достигайки малко над 650 милиона лева. Техен двигател са частните компании, инвестиращи в развойна дейност, показват данните на министерството. За изследвания и разработване на нови технологии са направени и повече разходи спрямо 2013 г., като те се покачват от 0,64% от БВП до 0,78% от БВП през миналата година. Броят на зетите в сектора също регистрира покачване. Те достигат 19 хиляди души, което е с 9% спрямо занимаващите се с иновации година по-рано.

Лукарски констатира, че Министерството на икономиката ще се опита да гарантира оптималното разходване предвидените средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за следващия период от 5 години, като според него трябва да се работи в посока към партньорство между бизнеса и учените. „Само по този начин можем да генерираме иновации, които имат пазарен потенциал и реална добавена стойност за икономиката ни”, допълни Лукарски.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...