Фонда да изплаща гарантираните депозити за 7 дни, предлага МФ

12.11.2014 | 20:43
по статията работи: Георги Велев
Занапред се планира Фонда за влоговете да помага при нужда и за преструктуриране на банки
Фонда да изплаща гарантираните депозити за 7 дни, предлага МФ

Гарантираните влогове на хората за в бъдеще ще се изплащат до 7 работни дни, от деня в който не са налични за гражданите в дадена банка. Това предвиждат предложения от министерството на финансите нов законопроект за гарантиране на влоговете в банките. В момента срока за изплащането им е 20 дни след отнемането на лиценза за работа на банката, в която са били средствата.

В него се запазва досега гарантирания праг на влоговете – 100 000 евро или 196 000 лева. Новият закон спазва изцяло последните изисквания на европейските директиви и ще промени частично работата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Евродирективата изисква всяка държава членка да предвиди в рамките на кратки срокове (от 3 до 12 месеца) по-висока защита за определена категория влогове, свързани с важни социални събития от живота на човека. Такива са продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране и др. Размерът на тази по-висока защита следва да е съобразен със стандарта на живот в съответната държава членка. Именно заради това законопроектът предвижда праг на гаранцията за тези видове влогове до 250000 лева и максимален срок на защита – 3 месеца.

В бъдещия законопроект вложителите ще бъдат и по-добре информирани дали депозитите им са гарантирани и как функционира системата.

Според проекта занапред Фонда ще продължи да инвестира в нискорискови проекти и достатъчно да диверсифицира средствата си. Очаква се да бъде разширен обхвата и инструментите, чрез които да се инвестират средства.

При определени и посочени в закона условия средствата на Фонда ще могат да се използват и за финансиране на мерки за подпомагане и превенция с цел предотвратяване на изпадането на банки в неплатежоспособност. Тези мерки обаче ще се предприемат в съответствие с ясно определена рамка и следва във всички случаи да са съобразени с правилата за държавната помощ. Разходите за мерките, предприети за предотвратяване на неплатежоспособността на дадена банка, не могат да превишават разходите за изпълнение на законово установения мандат на Фонда по защитата на гарантираните влогове в банката.

Като се отчитат спецификите на българската икономика и опита на Фонда, законопроектът предвижда няколко способа за финансиране на недостига на средства и за осигуряване на ликвидност – извънредни премийни вноски, заеми, включително емисия на дългови ценни книжа и заеми от държавния бюджет по облекчена спрямо сегашния ред процедура, като се предвижда заема за фонда да се одобрява от Министерския съвет.

Законопроектът предвижда отпадане на встъпителните вноски на банките. Основните източници за набиране на средства във ФГВБ са премийните вноски – годишни и извънредни, доходите от инвестиции и средствата от разпределение на осребреното имущество на банка в несъстоятелност. Годишните премийни вноски ще се определят на база на размера на гарантираните влогове и на степента на риска, поет от съответната банка.

Наред с основната задача на Фонда по изплащане на гарантираните влогове, е предвидена възможност за участие на ФГВБ в алтернативни мерки за превенция и подпомагане с цел предотвратяване на по-големи разходи по изплащане на гарантираните влогове и участие в банковото преструктуриране. Запазват се контролните функции на ФГВБ в производството по банкова несъстоятелност. Управленската структура и представителство на Фонда не се променят.

Законопроектът предвижда всички банки, включително техните клонове в други държави членки да участват в системата за гарантиране на влоговете. Участие в българската система за гарантиране на влоговете се предвижда и за клоновете на банки от трети държави, когато в държавата по седалището няма система за гарантиране на влоговете или когато размерът и обхватът на гаранцията са по-малки от тези, предвидени в българския закон.

Промените трябва да бъдат внесени и приети от парламента в изключителни кратък срок, е записано в мотивите на финансовото министерство. Причинара е, че страната ни не е отговорила изцяло на изискванията на европейските директиви. Крайният срок за прилагане на директиваната е началото на 2015 г., припомнят от финансовото министерство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 21.07   356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж. 1718 г. – Подписан е Пожаревският договор между...