ДКЕВР се разделя на два състава – енергиен и воден

21.10.2014 | 16:45
по статията работи: Георги Велев
Експертите ще имат предимно открити заседания, Комисията преминава в ръцете на депутатите
ДКЕВР се разделя на два състава – енергиен и воден

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да има два специализирани състава – единият ще отговаря за енергийните политики, а другият ще е за регулациите във ВиК сектора. Това предлагат от министерството на икономиката и енергетиката в свой проект за изменение на Закона за енергетиката. В проекта се предлага ДКЕВР вече да не под шапката на Министерски съвет, а членовете и председателят му да се избират директно от Народното събрание. Това налага и промяна в името на регулатора, който става Комисия за енергийно и водно регулиране.

Членовете на новата комисия ще се избират и изслушват поотделно от Народното събрание, е записано още в проекта. Номинациите им ще се правят от депутатите като сдружения с нестопанска цел ще могат също да предлагат свои кандидати за постовете. Кандидатите за постовете ще се избират с обикновено мнозинство на НС.

Предложената процедура осигурява публичност в процеса на избор на членовете на комисията, като по този начин се отговаря на обществените очаквания за доверие и прозрачност и се елиминират съмнения относно причините за едно или друго назначение или предсрочно прекратяване на мандати, обясняват в мотивите си от МИЕ.

За в бъдеще новата комисия ще може сама да определя бюджета си, който ще се одобрява от парламента. Служителите на комисията пък ще се избират според професионалният им опит. Кандидатите за работа трябва да имат поне пет години опит в регулирането на водния или енергиен сектор. Отпада изискването в комисията да има поне един икономист или юрист.

Занапред сериозно ще бъдат ограничени и закритите заседания на ДКЕВР, като такива ще се провеждат само при оповестяване на класифицирана информация. При всички останали случаи заседанията на комисията и на двете подкомисии се очаква да бъдат открити за обществото.

Председателят на комисията ще получава възнаграждение, равно на до 95% от пет средни месечни работни заплати в сектор производство и разпределение на еленергия и топлоенергия, по данни на НСИ. Заплатите на членовете на комисията ще бъдат до 90% от пет средномесечни заплати по същия параграф.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 13.10   1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради...