Можем да загубим 700 млн. лв. за преки земеделски плащания

04.08.2009 | 13:57
по статията работи:
Новият УС на ДФ "Земеделие" трябва е ясен до края на седмицата
Можем да загубим 700 млн. лв. за преки земеделски плащания

700 млн. лева за преки земеделски плащания могат да бъдат изгубени в края на септември. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Средствата са застрашени, тъй като до края на септември трябва да бъде актуализиран фотокадастърът на земеделските земи, но към момента не е направено почти нищо.

Новият земеделски министър заяви, че е заварил много неприятни изненади във ведомството. Получен е доклад от ДАНС за нередности в Държавен фонд „Земеделие" и дирекцията „Развитие на селските райони" в министерството. Затова и в двете структури предстоят промени.

Министърът подчерта, че незабавно е предприел мерки по отношение на предоставения му доклад и е отстранил от длъжност директорът на дирекция „Развитие на селските райони" Мирослава Георгиева. Следва да се изяснят от какъв характер са установените нарушения - административни или наказателни, посочи министърът.

Новият Управителен съвет на ДФ „Земеделие" ще бъде сформиран до края на седмицата. Тогава ще бъдат определени критериите за избор на директор. Инспекторатът към земеделското министерство в момента проверява и констатации на ДАНС по отношение на проблеми в Държавната агенция по горите.

Мирослав Найденов обяви, че е спрял всички обществени поръчки в министерството. Според него трябва да бъде направен анализ за тяхната целесъобразност. Ще бъде направена и ревизия на всички заменки.

Найденов заяви още, че ще даде кредит на доверие на всеки, който иска да работи в министерството, но не и на служителите, за които има тревожни сигнали. Новият министър допълни, че предстоят и структурни промени. Една от тях е създаването на агенция по храните.

Създаването на държавна агенция за безопасност на храните ще бъде първият и най-важен приоритет, с който ще се заеме зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, стана ясно на пресконференция в земеделското министерство, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

По думите на Димитров като втори приоритет ще бъде осъществяването на постоянен диалог с браншовите организации. Приоритет за МЗХ ще бъде и прокарването на политиката за хидроамелиорациите – последните години България е нямала такава политика. „В контекста на новите предизвикателства в световен и европейски мащаб, балансът на водния сектор за нас е един от приоритетите”, коментира новият зам.-министър.

Друг приоритет ще бъде обезпечаването на държавните помощи в областта на земеделието.

„Не може да си позволим вече държавни помощи по начина и под формата, които бяха досега. Но въпреки всичко европейското законодателство дава достатъчно широка основа България да се възползва от този инструмент и да бъдат нотифицирани нови държавни помощи”, каза зам.-министърът.

В момента се разглежда вариантът за изплащането на финансова субсидия на животновъдите за литър предадено качествено мляко за април и март, съобщи той.

Другият зам.-министър Преслав Борисов посочи, че ще работи за създаване на гаранционен фонд за осигуряване на достъп до финанси за земеделските производители. Ефективното и прозрачно управление на европейските фондове ще бъде също важен приоритет. Обработката на проектите по Програмата за развитие на селските райони ще се осъществява на областно ниво, за да няма забавяне в изпълнението на сроковете.

Предстои да се работи и за оптимизация на процедурите по комасация на земята. Приоритет ще бъде и разработване на специални програми за неблагоприятните земеделски райони в страната. Ще се провежда и политика по насърчаване и развитие на младите фермери.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 13.01   1610 г. – Галилео Галилей открива спътник на Юпитер – Калисто. 1822 г. – В Гърция е приет дизайнът на сегашния национален флаг. 1854 г. – Във...