Грози ни глоба - не третираме отпадъците си европейски*

26.04.2012 | 14:18
по статията работи: Ралица Стоянова
Европейската комисия подава иск срещу България в Съда на ЕС
Грози ни глоба - не третираме отпадъците си европейски*

Европейската комисия подава иск срещу България в Съда на ЕС, тъй като не сме спазили срока декември 2010 г. за транспониране на Рамковата директива за отпадъците в национално законодателство. Освен България комисията иска съдът да наложи финансови санкции и срещу Унгария, Полша и Словакия.

Глобите са: 15 220 евро на ден за България, 27 316 евро на ден за Унгария, 67 314 евро за Полша и 17 136 евро за Словакия.

При определяне на размера на санкциите се вземат предвид тежестта и продължителността на нарушенията. Те се състоят от дневни санкционни плащания, които се изплащат от датата на решението — при условие че нарушението продължава — до деня, в който транспонирането бъде завършено.

На страната ни се изпраща допълнително мотивирано становище, тъй като тя не е уведомила Комисията за транспонирането на посочената директива.

Ако държавите членки не изпълнят задължението си да транспонират законодателството на ЕС в национално законодателство в рамките на поставения срок, Комисията може да поиска от Съда да наложи финансови санкции още при първото сезиране, без да е необходимо второ решение.

От българското екоминистерство заявяват, че с решение от 8 юли 2011 г. проектът на Закон за управление на отпадъците е одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание на 11 юли 2011 г. Наред с транспонирането на Рамковата директива за отпадъците, той интегрира процеса по управление на отпадъците в съвременния темп на развитие на обществените и стопанските отношения. Това предполага и преодоляване на съществуващи порочни практики, установени през последните години, като кражбите и нерегламентираната търговия с черни и цветни метали. Поради тези обстоятелства в хода на обсъжданията възникнаха сериозни и продължителни дискусии, което доведе до закъснението в приемането на закона.

В момента приключва приемането на законопроекта на второ четене в Комисията по околна среда на НС и предстои гласуването му на второ четене в пленарна зала. Очаква се законът да бъде приет от парламента в рамките на 1 месец и Европейската комисия ще бъде незабавно уведомена. С това задължението на страната ще бъде изпълнено, след което се очаква ЕК да оттегли иска си и наказателното производство срещу България да бъде преустанове.

* Информацията е допълнена в 16.15 часа.

През януари 2011 г. Комисията откри процедури за нарушение срещу 23 държави членки поради непривеждане на националните им законодателства в съответствие с рамковата директива за отпадъците. От първоначалните 23 случая понастоящем само 5 още не са приключени. Освен гореспоменатите държави членки тсе включва и Германия, на която е изпратено мотивирано становище на 26 януари 2012 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 08.10   927 г. – С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. –...