Съдът на ЕС не нареди на Ryanair да се освободи от дела си в Aer Lingus

06.07.2010 | 15:11
по статията работи:
На заседанието си днес съдиите потвърдиха решението на ЕК да забрани на Ryanair да изкупи конкурентната си авиокомпания
Съдът на ЕС не нареди на Ryanair да се освободи от дела си в Aer Lingus

На свое заседание днес Съдът на Европейския съюз потвърди решението на Европейската комисия, с което Брюксел забрани на Ryanair да се опитва да купи Aer Lingus.

Със своето решение ЕК отказа да наложи на ирландската low-cost компания да се освободи от акциите си в своя конкурент. Това искане беше направено от Aer Lingus. През лятото на 2007 година Ryanair подаде жалба пред Общия съд, в която оспорва решението на комисията за забрана да купи Aer Lingus.

Ето и историята на това дело:

След приватизацията на Aer Lingus от ирландското правителство през 2006 г. Ryanair придобива участие от 19,16 % в капитала на това дружество. На 23 октомври 2006 г. Ryanair обявява публично предложение за изкупуване на целия капитал на Aer Lingus и една седмица по-късно нотифицира Комисията за предвижданото придобиване в съответствие с Регламента за концентрациите. По време на публичното предложение за изкупуване Ryanair закупува още акции и на 26 ноември 2006 г. то притежава 25,17 % от капитала на Aer Lingus, обясняват от Съда.

На 27 юни 2007 г. Комисията приема решение, с което проектът за придобиване на Aer Lingus от Ryanair се обявява за несъвместим с общия пазар. Ryanair подава жалба срещу това решение пред Общия съд (дело T-342/07). След решението на Комисията Ryanair закупува още акции, като увеличава участието си в капитала на Aer Lingus на 29,3%. Както по време на производството, което води до приемането на решението за забрана, така и след това решение Aer Lingus иска от Комисията да нареди на Ryanair да се освободи от всички акции на Aer Lingus, които притежава.

С решение от 11 октомври 2007 г. Комисията отказва да уважи това искане като посочва, че съгласно Регламента за концентрациите няма правомощие да нареди на Ryanair да се освободи от дяловото му участие, тъй като предвиденото придобиване не е осъществено и Ryanair притежава само миноритарно дялово участие, което не му позволява да упражнява контрол de jure или de facto върху Aer Lingus. Aer Lingus подава жалба срещу това решение пред Общия съд (дело T-411/07). С определение от 18 март 2008 г. председателят на Общия съд отхвърля паралелно представеното искане от Aer Lingus за приемане на временни мерки с оглед възпрепятстване на Ryanair да упражнява правото си на глас.

В решенията си, произнесени днес, Общият съд потвърждава двете решения на Комисията. Що се отнася до решението за забрана, Общият съд установява, че нито един довод, представен от Ryanair, не може да постави под въпрос направените от Комисията в това решение констатации, съгласно които извършването на концентрацията би засегнало значително ефективната конкуренция поради създаването на господстващо положение на няколко пазара на полети от и до Дъблин, Корк и Шанън. Тези господстващи положения са или монополистични, или са от голямо значение и сами по себе си са достатъчни, за да

потвърдят извода на Комисията, че осъществяването на концентрацията трябва да се обяви за несъвместимо с общия пазар. Освен това Ryanair не е изложило доводи, които могат да поставят под въпрос преценката на Комисията, че представените в хода на административното производство ангажименти - някои от които представени много късно - не биха могли да отговорят надеждно и дълготрайно на пречките за конкуренцията, произтичащи от концентрацията.

Що се отнася до решението, с което се отказва да се нареди на Ryanair да се освободи от своето дялово участие, Общият съд установява, че съгласно Регламента за концентрациите придобиването на дялово участие, което само по себе си не предоставя контрол върху дадено дружество - т.е не предоставя възможност за упражняване на решаващо влияние по отношение на предприятието - не представлява концентрация, която се счита за извършена, за целите на този регламент. При липсата на придобиването на действителен контрол от Ryanair върху Aer Lingus дяловото участие на Ryanair не може да бъдеприравнено на концентрация, която е вече извършена, което би дало право на Комисията да предприеме действия. При тези обстоятелства Общият съд достига до извода, че от правна и фактическа гледна точка Комисията е обосновала надлежно решението си да не нареди на Ryanair да се освободи от дяловото му участие в Aer Lingus.

Решението на Общия съд може да се обжалва само по правните въпроси пред Съда в срок от два месеца, считано от съобщаването му.

 

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net