ДКЕВР не е регулирала ефективно енергийния пазар, заключи Сметната палата

20.09.2013 | 13:40
по статията работи: Теодора Пенева
Добавката за зелена енергия скочила 8 пъти за 4 години, сочи одит на палатата за периода 1 януари 2007 - 30 април 2013 г.
ДКЕВР не е регулирала ефективно енергийния пазар, заключи Сметната палата

През периода 1 януари 2007 г. - 30 април 2013 г. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е действала като последователен и ефективен регулатор на енергийния сектор. Така могат да се обобщят изводите от одита на Сметната палата, който органът внесе в Народното събрание.

Той е придружен с още два – одит на дейността на разпределителното дружество „Топлофикация-София“ ЕАД и одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) по отношение на дяловото разпределение на топлинната енергия за съответния период.

Заключенията за енергийния регулатор гласят следното: „ДКЕВР не е приела ясни правила и процедура за разработването и актуализирането на методики, правила и указания и за осъществяване на контрол по спазването им. Част от методиките са приети със закъснение или не са актуализирани своевременно, а други не са издадени“.

Изключение от тази тенденция прави единствено секторът на ВиК услугите.

Промените, извършвани в електроенергийния сектор, обаче, са довели до съществени изменения в някои ценообразуващи елементи. В резултат е нарушена регулаторната рамка на пазара, което е принудило електроразпределителните дружества да работят в непредвидима регулаторна среда.

Друг важен факт, който е налице за отчетния период, е че цените на услугите в различните енергийни сектори са били увеличавани с различни темпове. Цената на тока следва трайна тенденция на покачване, като с различни темпове нарастват и различните компоненти на тази цена.

Най-много между 2007 и 2013 година са се вдигнали стойностите на различните добавки – особено тази за „зелена“ енергия, чийто индекс е нараснал близо 8 пъти само за четири години.

Така увеличението на крайната цена на тока е достигнало 12% през 2012 г. И макар тя да е значително по-ниска в сравнение с останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС), тази разлика намалява в отчетния период, заключва Сметната палата.

Загуби за "Топлофикация-София"

Дейността на енергийния регулатор е довела до негативни последици за топлинния доставчик „Топлофикация-София“.

Дружеството е завършило 2010 година на загуба в размер около 176,5 милиона лева. Основните причини са реализираните по-малко приходи, като водещ фактор за това е ДКЕВР. Комисията е определила цени на топлоенергията, които са значително по-ниски от нейната себестойност.

Друг фактор, довел до отрицателния финансов резултат на „Топлофикация“, е решението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката да задържи цената на парното за първото полугодие на 2009 г. на нивата, валидни към 1 октомври 2008 г., въпреки че природният газ тогава е поскъпнал.

Третата причина за загубата на компанията е високият размер на просрочените и несъбираеми вземания от клиенти. Част от тях са обезценени заради изтекла давност.

След 2010 г. финансово-икономическото състояние на „Топлофикация“ се подобрява в резултат на предприети конкретни действия на ръководството на дружеството.

Компанията отчита положителен финансов резултат от 2011 г. до 30 април 2013 г. Той обаче не е бил достатъчен, за да покрие натрупаните загуби за минали периоди.

Към 31 декември 2012 г. натрупаната загуба е намалена на 150,87 млн. лв. Текущите и просрочените вземания на дружеството тогава са в общ размер на 608,293 млн. лв. и представляват значителна част от финансовите му активи. Поради това ръководството е предприело мерки за повишаване на събираемостта на задълженията.

За погасяването на задълженията на дружеството, които към 31 декември 2012 г. са в размер на 537,491 млн. лв., са предприети мерки за разсрочване (погасителен график), договор за цесия и споразумение за издължаване на прехвърлената цесия, своевременно издължаване на държавногарантираните заеми и др.

Самото поскъпване на природния газ през периода 2006-2009 г. е съпроводено според Сметната палата "с липса на адекватни регулаторни механизми за съответни изменения и на цените на енергията, произвеждана от топлофикационните дружества".

Цените на суровината продължават да се променят, въпреки че потреблението тенденциозно намалява. Налице са чести и резки промени - както увеличения, така и понижения на цените.

"България е една от малкото държави-членки на ЕС с единствен доставчик на природен газ. Връзки със съседните газопреносни системи (интерконектори) все още не са изградени. Няма свободен достъп за трета страна до газопреносната мрежа, до хранилището и до местния добив. Пазарът на природен газ е изцяло регулиран", се казва още в одита.

Липса на независимост

Един от най-важните изводи на Сметната палата е, че независимостта на ДКЕВР все още е открит проблем.

В съответствие с европейските директиви са въведени нормативни изисквания за независимостта на регулатора, както и за публичното и прозрачно упражняване на неговите правомощия. На практика обаче това може да се постигне, само ако се елиминира зависимостта на органа спрямо изпълнителната власт, заключва одитът.

Пълните отчети по одитите на Сметната палата можете да видите в прикачените по-горе файлове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net